100 år med land-apotek i Stoholm

Stoholm Apotek fylder 100 år her i april.

01. April 2015, 12:15

 Især to områder har præget udviklingen, når man ser tilbage på de 100 år, der er gået siden apoteket i Fjends åbnede i Vestergade i Stoholm i 1915.

- Det ene var stop for fremstilling af medicin i apotekets eget laboratorium, og så var indføringen af EDB også en kæmpestor forandring, der endte med at gøre vores hverdag meget nemmere, fortæller apoteker Jørgen Nørretranders. Han er den tiende i rækken af apotekere på stedet. Samtidig er han med sine 21 år i Stoholm også den, der har været her længst.

- Min kone og jeg har altid været glade for at bo i Stoholm. Det er et spændende arbejde, og jeg går jo og har det godt, så jeg har ingen umiddelbare planer om at stoppe, fortæller Jørgen Nørretranders der fylder 64 år om lidt.

Apoteket flyttede i 1977 fra Vestergade til sin nuværende adresse på Johan Bittmansvej lige overfor lægehuset. Samtidig tog det navneforandring til Fjends Apotek, hvilket gav god mening, da apoteket leverer receptpligtig medicin ud til ikke mindre end ti forskellige afhentningssteder i Hald, Højslev, Mønsted, Sjørup, Hagebro, Vridsted, Løgstrup, Løvel, Rødding og Min Købmand på Klostervænget i Viborg.

- Vi leverer også medicin til ældrecentrene i Stoholm, Sjørup og til Nordstjernen i Sparkær og så er der selvfølgelig også al håndkøbsmedicinen, fortæller Jørgen Nørretranders.

Han kommer oprindeligt fra Stege og var kun 16 år gammel, da han fik et job som laboratoriemedhjælper på et apotek. Dermed kom den arbejdsmæssige fremtid på plads.

- Jeg har aldrig været indenfor andre fag. Det var det her, jeg ville, fortæller Jørgen Nørretranders, som er uddannet farmaceut.

Fremstillede selv medicin

Selvom Jørgen Nørretranders har været mange år på apoteket i Stoholm, overgås han dog med adskillige længder af Jonna Brøndum Christensen, der var ansat i 48 år, før hun stoppede i 2012 og af Ingelise Sørensen, som foreløbig har arbejdet på apoteket i 41 år. Hun er den eneste tilbageværende medarbejder, der startede i det gamle apotek i Vestergade. Det var i 1974 og laboratoriet lå i kælderen, hvor hun var med til at fremstille alt fra piller til salve, teblandinger, stikpiller og øjendråber.

Gradvist blev stadig flere piller og tabletter dog fabriksfremstillet og nu er det mange år siden, at produktionen forsvandt fra apotekerne.

Også de ansattes rolle har ændret sig markant gennem årene.

- Dengang var det kun lægen, der måtte informere patienterne om den medicin, de skulle have. I dag har apotekspersonalet simpelthen informationspligt om de piller, de sender over disken, fortæller Jørgen Nørretranders..

 100 års fødselsdag

Onsdag den 15. april markeres jubilæet om eftermiddagen med telt på p-pladsen ved apoteket og servering af pølser, popcorn, fadøl og slushice. Den nuværende borgmester Torsten Nielsen (K) og tidligere Fjends-borgmester Svend Aage Jensen (V) har begge lovet at møde op og sige nogle ord i anledning af jubilæet.

Læs hele jubilæumsartiklen i denne uges avis

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Lokalt

Skal Årets Lokalområde findes i Fjends?

Både Stoholm og Sparkær er nominerede som Årets Lokalområde 2018 i...

Daisy smed kassen på nummer 96

Husdyrenes svar på Caroline Wozniacki leverede til byfest i...

Hed sommer for brandfolkene i Fjends

Brandmænd på arbejde fik serveret bryllupsmenuen ude på marken.

Hej lille ven, velkommen til skolen

Julie fra 6B tog imod Lucas på 6 år, da han startede på Stoholm Skole...

Svend Præst gjorde det igen

Årets sponsorcykelløb rejste 71.000 kroner i Kjeldbjerg

Stoholm skal have ny præst

Sognepræst i Stoholm og Kobberup Else Kaag Bjerg har fået nyt arbejde.