Helle Lenshow, bosat i Lånum og lokal adfærdsrådgiver omkring hunde og katte, har studeret ulvenes adfærd gennem mange år. Hun giver 5 gode råd til, hvad man kan gøre, hvis man møder en ulv i naturen.

Fem konkrete råd hvis du møder en ulv

Helle Lenschow, uddannet adfærdsrådgiver og hundetræner, bor i Lånum, hvor hun fra sin virksomhed NEMO blandt andet tilbyder adfærdsbehandlinger af katte og hunde. Samtidig har hun brugt en del år på at fordybe sig i ulve og deres adfærd.

16. Marts 2018, 12:20

Fakta

1) Brug naturen flittigt

Brug skoven, stranden, markerne og naturen ekstra flittigt i de områder, hvor der er påvist ulv. Hvis alle mennesker pludselig holder sig helt væk, eller kun ganske få færdes i naturen, vil ulvene have områderne for sig selv. Dette betyder, at de næsten aldrig oplever den trussel, som mennesker med al vores snak, larm, musik og latter med mere bringer med os. Jo mindre mennesker kommer i naturen, jo mere vil denne natur overtages af de vilde dyr. Fra andre arter ved man, at vilde dyr, der aldrig ser mennesker, har en større tendens til at gå tæt på mennesker og ofte helt uden frygt.

Tag en opladt telefon med dig, så du altid kan ringe efter hjælp, hvis du skulle ende i en risikofyldt situation. Gå kun i områder med mobildækning. Undlad at gå ud i ulveområderne alene meget tidligt om morgenen og sent aften samt nat, da ulvene er mest aktive på disse tidspunkter.

2) Gå i grupper

Ophold jer i grupper i naturen, hvor der er ulve. Har du en hund, så gå en tur sammen med andre mennesker med hunde. Hold hundene i snor eller lange liner, når I færdes i områder med ulve. Ulve kan angribe hunde, men ofte kun hvis hunden løber hen til ulven. Hvis der er flere hunde eller mennesker samlet, udgør I en større trussel. Er du motionist, så kan I løbe flere sammen, lige som forældre kan mødes med deres børn og gå gruppevis i skoven.

3) Undlad at fodre ulvene

Fjern affald, døde landbrugsdyr eller andet, som kan tiltrække ulve. Hvis ulvene opdager, at de kan finde føde hos mennesker, vil de vende retur, og når de spiser i umiddelbar nærhed af mennesker, vil de gradvis tilvænne sig mennesker. I dag kender mange fænomenet fra de såkaldte byræve. En ulv, der fodres af mennesker, eller har mulighed for selv at finde føde tæt på mennesker, mister ofte frygten for mennesker og kan blive farlige. Ryd derfor op på din matrikel og smid ikke madrester i skoven eller ved stranden. På rastepladser eller langs vejene. Og selvom du måske synes godt om ulve, så lad være med at begynde at fodre ulvene. Lad naturen passe sig selv. Lad ulvene jage deres egen føde, som de er designet til.

4) Bevar roen

Hvis du møder en ulv i naturen, og den virker truende og endda går imod dig, så er dette ikke en normal adfærd. Ulven er måske syg eller tilvænnet mennesker måske pga. fodring, og den kan derfor udgøre en risiko. Det vigtigste er, at du, situationen til trods - bevarer roen. Gør dig stor, gå imod ulven, klap i dine hænder og lav larm med dyb og gal stemme. Har du en smartphone på dig, så afspil musik eller videoer med lyde, da dette vil skræmme ulvene. Tag også gerne en gren og slå mod træer, sten eller i jorden. Dette bør jage ulven væk.

Hvis ulven ikke flygter, skal du nu flytte dig. Forsøg først at gå roligt væk. Bevæg dig i ro, uden tegn på panik, træk vejret helt ned i maven, undlad at holde vejret eller gispe efter det, da disse ting kan provokere et rovdyr til angreb. Løb aldrig, da dette kan udløse ulvens jagtinstinkt. Kig også hvor du træder. Snubler du og falder, kan dette også udløse en ulvs jagtinstinkt. Hvis ulven er meget truende, så bevæg dig med front med ulven og baglæns, men bevar fortsat roen. Kravl op i et træ og ring efter hjælp. Ulve kan ikke kravle i træer.

5) Anmeld problem-ulve

Husk at raske ulve normalt flygter ved synet af mennesker. Det er ekstremt sjældent at møde en ulv, som den, der beskrives i punkt 4 herover, både i Danmark eller noget andet sted i verden, men møder du en ulv, der ikke flygter eller er konfronterende aggressiv, bør du straks fortælle myndighederne om ulven, og hvor den er set. Såkaldte problem-ulve bør løbende reguleres, da de ofte er syge, skadet eller tilvænnet mennesker. Ofte er der dog tale om en ulvelignende hund, men disse vil myndighederne naturligvis også gerne høre om, og især hvis hunden udviser en truende adfærd over for mennesker.

Helle Lenschow har sendt os nedenstående omkring ulve og deres adfærd i en tid, hvor der også lokalt med jævne mellemrum menes at være spottet ulve i området.

- Jeg synes det halter med oplysninger, som er konkrete og umiddelbart brugbare for borgerne, som er nervøse. Samtidig mener jeg, at vi der ved noget om ulve, har et ansvar for at tage folk alvorligt. Jeg har derfor lavet fem råd, som jeg håber, at I vil hjælpe med at få ud til folk. De er lavet i samråd med ulveekspert,  fortæller Helle Lenschow.

Hendes råd  gives hermed videre:

" Ulven er kommet til Danmark efter knap 200 års fravær i den danske natur, og for flere mennesker er det forbundet med utryghed at leve side om side med et stort rovdyr.

Når man følger debatten, bliver det tydeligt, at mange danskere savner konkrete råd til, hvordan de bedst kan færdes i et område, hvor der også lever ulve. Derfor er her fem gode og konkrete råd, som du er velkommen til at dele med dine venner eller andre, der har interesse i emnet.

Angreb på mennesker er utrolig sjældne, men det er nødvendigt at alle, der har en viden om ulve, lytter til de mennesker, der er utrygge og tager de menneskers utryghed alvorlig. Samtidig kan angreb ske. Dette er et faktum, som de mennesker, der er utrygge, har ret i, At afvise det er at romantisere omkring ulven som art. Alle store rovdyr udgør en potentiel fare for mennesker, og derfor er der nogle forholdsregler, der er fornuftige at kende, når man bor i et område med ulve eller besøger et område med ulve.

Antallet af ulve i Danmark er lille, ulve er ekstrem sky dyr, og mange vil derfor aldrig møde en ulv i den danske natur. Med disse simple råd i baghovedet, er håbet, at du vil være mere tryg ved at bruge den danske natur.

Debatten omkring beskyttelse af husdyr og ulve er ikke en del af disse råd. Dette er alene et forsøg på at gøre mennesker mere trygge i naturen.

Rådene er lavet i samråd med professor i zoologi, biolog og ulveforsker Luigi Boitani, der også har skrevet bogen Wolves - Behavior, Ecology, And Conservation sammen med ulveeksperten David Mech. Mech og Boitani regnes for to af de førende eksperter inden for ulve i verden. Selv er jeg, Helle Lenschow, adfærdsrådgiver og har brugt efterhånden mange år på at fordybe mig i ulve og deres adfærd. Vi håber, at mange finder glæde ved disse råd, og at de kan være med til at give en større tryghed, fortæller Helle Lenschow.

 

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Lokalt

Trusser med dyreprint: Modeshow for sjov med Cirkelines

268 kvinder var til modeshow i Løgstrup

Ja nemlig ja! Stoholm asfalteret torsdag

Der er nu åbent for gennemkørsel ad Vestergade og Nørregade

De gode feer på Bøgely

Personalet på Plejecenter Bøgely i Hald er modtager af Månedens Buket

Dannebrog, pølser og overtro i Sjørup

Ældrecenter holdt rejsegilde på det kommende nye demensafsnit

Endnu en pris til Mønsted Kalkgruber

Viborg Kommune har givet Arkitekturens Pris 2018 til Mønsted...

Pizza og fisk i stedet for skole

Lærerne på Vestfjendsskolen var taget på kursus, og så tog forældrene...