Jesper Høndrup Andersen er butiksuddannet, men ønsker at skifte til industribranchen. foto: Mercantec

Fra ledig til CNC-operatør på 20 uger

Kurset skal klæde deltagerne på til at varetage opgaver som operatør i industrien, et fagfelt med stor mangel på arbejdskraft.

04. Januar 2016, 15:15
Af Birgitte Brøgger Dyrberg, bbd@ugeavisen-karup.dk

Uddannelse - Jeg glæder mig enormt meget, til at komme i gang med de store CNC maskiner. Jeg forventer, at dette kursus er en glimrende indgangsvinkel til et job i industribranchen, og med tiden en voksenlæreplads, siger Jesper Høndrup Andersen, som er 24 år og bor lidt uden for Viborg.

Jesper er en af 14 ledige midtjyder der har sin gang i en stor maskinhal på erhvervsskolen Mercantec. Her deltager han i kurset Klar, Parat, Start CNC Industri - et såkaldt brancheskiftkursus, som klæder ledige på med nye kompetencer og færdigheder, så de kan varetage et job i industrien som operatør. Vælger kursisterne på et tidspunkt at videreuddanne sig, til f.eks. industritekniker, kan kurset give merit i uddannelsen.

På kurset bliver Jesper og hans 13 medkursister undervist i blandt andet tegningsforståelse, svejsning, sikkerhed i en produktion og ikke mindst: Programmering af de store CNC-maskiner, som udarbejder alt fra bittesmå metalkomponenter i mobiltelefoner til større reservedele i f.eks. fly og biler.

De 14 kursister har vidt forskellige baggrunde som f.eks., lagermedarbejder, bogbinder, driftsleder og IT-supporter Jesper er f.eks. butiksuddannet. Fælles for dem alle er, at de står ledige på arbejdsmarkedet, og ser kurset som en indgang til en branche, der mangler arbejdskraft.

Stor interesse for kursus

Manglen på hænder inden for blandt andet ingeniør-, smede- og industriteknikerfagene er nemlig støt stigende. Og behovet bliver kun større frem mod 2020, hvor flere analyser viser, at der vil mangle op imod 20.000 faglærte inden for jern og metal og 13.000 personer med tekniske korte videregående uddannelser.

Af samme grund har Mercantec taget initiativ til brancheskiftkurset Klar, Parat, Start CNC Industri, fortæller Uddannelsesleder og Underviser hos Mercantec, Frits Nyvang:

- Kursisterne kommer til, at kunne varetage en bred vifte af opgaver i en produktion. Det er alt fra mindre svejseopgaver, overvågning af produktionsudstyr, have indsigt i at kunne tilrette programmer og være operatør ved forskellige CNC-maskiner og robotceller. På den måde skabes plads til komplicerede opgaver, for de specialiserede industriteknikere en faggruppe, der bliver stor mangel på i de kommende år, siger han.

Interessen for brancheskiftkurset er stor, og der er allerede oprettet ventelister. Kurset bliver gentaget hvis tilstrækkeligt mange af kursisterne kommer i job, eller i lære i en virksomhed, når kurset afsluttes til foråret 2016.

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten