Foto: Jens Bach
I præstegårdens lade huserer nisserne, som gerne byder med til dans omkring juletræet. Jens Bach

Juleweekender på Hjerl Hede

Her er i december kan du i weekenderne på Hjerl Hede opleve de mange aktiviteter, der hører den gamle danske jul til.

30. November 2017, 07:00

Her kan man blandt andet besøge det gamle bageri, hvor bagerlauget, der består af frivillige bagere, der brænder for det gamle håndværk, knokler løs i bageriet, der utvivlsomt er blevet et af museets helt store trækplastre.

Blodpølse og gammeldags bolsjer

Der er nok ikke tvivl om, at de gammeldags bolsjer i købmandsbutikken frister de fleste mere end blodpølsen, der serveres i køkkenet i præstegårdens østlige længe. Sammen med sylten er den nogle af de klassikere, der på landet altid blev fremstillet op mod jul. Blodpølsen laves i forbindelse med slagtningen, hvor blodet tappes af grisen. Juleslagtningen foregår i vognporten ved siden af køkkenet på annoncerede tidspunkter, så for dem, der gerne vil opleve denne del af juleforberedelserne og høre slagteren forklare, hvad de forskellige dele af grisen blev brugt til i gamle dage, gælder det om at tage opstilling her.

For store såvel som små

I præstegården bliver der plukket gås, lavet julemad, brændt brændevin, klippet julestads og kniplet. Og rundt omkring i de gamle værksteder er smede, bødkere, tømrere og drejere fuldt beskæftigede. I præstegårdens historiske legestue hjælper museets legetanter børn og barnlige sjæle med at flette julehjerter og i museets visitorcenter kan man male sin egen trænisse, så man har et hyggeligt juleminde at tage med hjem fra Hjerl Hede. Blev du inspireret til at lave flere julehjerter, kan du købe papir i museumsbutikken med hjem. Og her findes også et bredt udvalg af julegaveideer samt julepynt.

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Det Sker

Stoholm-bager lader op til de varme hveder

Aftenen før Store Bededag er der tradition for varme hveder, og det...

Nye forpagtere er kommet i Kridthuset

Mandag den 30. april slår forpagterne af den nye cafe ved Mønsted...

Fjendsløbet er rykket en uge frem

Når den 36. udgave af Fjendsløbet i Sparkær i år afvikles tirsdag...

450 økologiske køer lukkes på forårsgræs i Tastum

Søndag den 15. april er det Økodag og dermed dagen, hvor familier...

Kongedag på Kongenshus Efterskole

Kongenshus Efterskole inviterer unge, der overvejer efterskole, på et...

Søndag samles der ind til Kræftens Bekæmpelse - også i Fjends

Søndag 8. april holder Kræftens Bekæmpelse sin årlige landsindsamling...