Foto:
Karin Clemmensen.

Min 98-årige farmor

LÆSERBREV Ældre- og Sundhedsudvalget har besluttet, at der skal være hjertestartere på alle kommunens plejecentre også på Birkegården og i Sjørup. Bag denne beslutning ligger nogle svære diskussioner og følsomme dilemmaer, som rækker langt ud over at sætte hjertestartere op på vores plejecentre.

31. Oktober 2015, 23:45

Jeg vil fortælle jer om min gamle farmor på 98 år. Min farmor har, med sine egne ord, haft et langt og godt liv og er ved at være mæt af dage. Hun går meget dårligt, er næsten blind og hørelsen er heller ikke, hvad den har været - men hovedet fejler ingenting! Når vi spørger til hende, plejer hun lidt tørt at sige Jeg går dårligt, jeg ser dårligt, jeg hører dårligt, men ellers har jeg det godt nok.

I foråret fik min farmor influenza og var så hårdt ramt, at vi syntes, hun skulle indlægges. Men ikke på vilkår om hun ville. Vi måtte ikke engang tage kontakt til lægen, så hun kunne komme i behandling. Hun blev direkte vred på os og bad om bare at få lov at være i fred.

Da vi konfronterede farmor med, at hun kunne risikerer at ligge og dø, var hendes kommentar Ja, og hvad så det er jo det, jeg gerne vil. Men det kan hun faktisk ikke bare lige sådan få lov til.

Vores sundhedspersonale i kommunen er uddannet i og ved lov forpligtet til at sætte ind med genoplivning ved borgere, der får hjertestop eller findes livløse, uanset hvad. Og sådan skal det være - med mindre andet er aftalt med og dokumenteret af en læge.

Det har fået mine øjne op for, at hvis man som borger, plejehjemsbeboer eller patient har et forhåndsønske om ikke at blive genoplivet, skal man selv eller via sine pårørende aktivt gøre opmærksom på det. Sundhedspersonalet må hjælpe med at formidle ønsket videre til lægen, men det er lægen, der, ud fra en lægefaglig vurdering, afgør om ønsket skal respekteres ikke sundhedspersonalet.

Jeg anerkender, at vi nu sætter hjertestartere op på alle kommunens plejecentre, som oftest ligger centralt placeret og er døgnbemandet. Jeg glæder mig over, at hjertestarterne kommer til at hænge udenfor, ved siden af indgangspartiet til plejehjemmet, så de også er let tilgængelige for lokalområdet. Men allermest glæder jeg mig over, at vi med den her sag har fået sat fokus på lovgivning, rettigheder og etik omkring genoplivning både for borgere og personale.

Og så tilbage til min gamle farmor. Hun overlevede sin influenza uden indlæggelse, men med kærlig pleje fra hjemmehjælperne og en pencillin-kur. Hun fik kontaktet plejepersonalet og sin egen læge, som ud fra sin lægefaglige viden hjalp med at vurdere, dokumentere og i det fornødne omfang informere om, at farmor ikke ønsker genoplivning.

Så nu kan farmor få lov at dø i ro og fred, uden førstehjælp, hjertestarter og blå blink.

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Politik