Foto:
På med vinterdæk

På med vinterdæk

Biler, der benyttes i vintervejr, skal have vinterdæk på. Det mener Socialdemokraterne. Alt for ofte blokeres veje af biler, der skøjter rundt på sommerdæk, når sjap, is og sne dækker vejene. Forleden var der et uheld på en isglat vej uden for Viborg, heldigvis kun med materiel skade, men med en chokeret chauffør.

08. December 2014, 12:40

Det var en erhvervsbil, hvor ejeren ikke havde sørget for at få skiftet til vinterdæk, og som dermed satte sine ansattes liv på spil og ja også andre trafikanters liv og førlighed for den sags skyld.

Jeg forstår ikke, at håndværkerbiler og andre erhvervsbiler sendes ud på vinterveje uden den sikkerhed, der ligger i, at dækkene er beregnet til føret. Men det sker, og derfor bør vi gribe ind og lovgive.

Om kort tid, når vinteren for alvor sætter ind, vil vi igen opleve, at hovedveje og motorveje er spærret af lastbiltog fra især Østeuropa, som kører ind i landet uden vinterdæk. Køerne vokser og mange arbejdstimer går til spilde.

Socialdemokraterne foreslår, at bilister, der vælger at køre ud i vintervejr har ansvar for, at bilen er forsynet med forsvarlige dæk, der passer til føret. Det skal ikke være obligatorisk at skifte til vinterdæk, fordi vi ved, at der også er bilister, der aldrig kører ud i vintervejr. Disse skal naturligvis ikke skifte til vinterdæk.

Jeg er klar over, at mange foretrækker helårsdæk, fordi det danske vejr hen over vinter er meget skiftende, men det, jeg her taler for, er, når vejret er udpræget vinter.

Vi ønsker, at alle bilister skal komme sikkert ud og hjem her er vinterdæk i vinterføre af stor betydning.

Karin Gaardsted,

medlem af Transportudvalget (S)

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Politik