Foto:
Forfatter Bodil Hansen har en knivskarp hukommelse og tager i sin erindringsbog læserne med på en tidsrejse, der også fører læserne rundt i Fjends Herred.

Tidsrejse gennem seks årtier

Forfatteren Bodil Hansen har udgivet en erindringsbog fyldt med tidsbilleder fra Han Herred og Fjends Herred.

21. November 2016, 13:50

Anmeldelse - Moar, der står to øjne under en gryde og kikker på mig..

Sådan starter den erindringsbog, som forfatteren Bodil Hansen fra Lund udgav tidligere på året. Tidspunktet er 1944, hvor lille Bodils første møde med den tyske besættelsesmagt viser sig i form af en soldat med en tysk stålhjelm på hovedet.

Den lille episode fra krigsårene er blot en af mange for-tællinger i bogen Fra Han Herred til Fjends Herred og Ørslev Kloster.

Mange af beretningerne bærer præg af forfatterens humoristiske og positive syn på tilværelsen. Man føler sig godt underholdt hele vejen gennem bogen, mens forfatteren kærligt fortæller om barndomshjemmet i krigsårene og tiden derefter. Hen over bogens sider afløser det ene årti det andet i et halvt århundrede med opgangstider for samfundet det meste af vejen.

- Vores generation har været heldig og langt hen ad vejen fået det bedste med af udviklingen, fordi der i flere årtier var konstant fremgang. Jeg har forsøgt at skrive min egen historie og samtidig give billeder af den tid, der har været, fortæller Bodil.

Hun blev født i 1940 på den da udstykkede gård Fjerritslev Vestergaard i Han Herred. Senere førte tilværelsen hende både til Aarhus og København. På det tidspunkt havde hun mødt sin kommende mand Kjeld, som hun faldt for ved et ungdomsgilde hjemme i Han Herred, fordi han spillede så smukt på klaver.

Dagliglivet i Fjends Herred

Da Bodil og Kjeld senere blev gift, drømte parret om at bo på landet og det kom de til i 1963, da Kjeld fik arbejde som lærer på den kun et år gamle Ørslev Kloster skole.

De slog sig ned i Hald. Først i Hald gamle skole og siden 1972 i Lund. Bodil blev allerede dengang fascineret af Ørslev Kloster og dets historie.

- I fantasien var jeg allerede på vej ind i klostret, men folk på egnen undrede sig ofte over, hvordan jeg kunne være så grebet af en egn, man ikke selv er vokset op på. I 1960erne og 1970erne var den lokale historie ikke noget, der optog folk særlig meget, men det er den kommet til, fortæller hun. Senere skulle Bodil få sin gang på klostret, da hun i nogle år vikarierede for klosterforvalteren et par uger hver sommer. Hun har også skrevet bøgerne Olga Sponneck og Ørslev Kloster, Hr. Michel og alle de andre med undertitlen 850 år af Ørslevkloster Sogns historie samt Fjends Herred - Jyllands Midtpunkt.

Både her og i den nyeste bog fornemmer man tydeligt, hvordan Bodil hurtigt forelsker sig i egnen og de mennesker, der bor der.

- Mentaliteten hos folk i Han Herred og her i Fjends minder meget om hinanden. Hverken der eller her findes der de store sociale eller religiøse skel. Vi er alle lige og det er måske grunden til, at vi så hurtig faldt til i Fjends dengang, fortæller Bodil.

Tiden i 1960erne og 1970erne

Tidsrejsen fører blandt andet omkring Virksund før og efter dæmningen i 1966 og der gives tidsbilleder på, hvordan livet blev levet dengang i landsbyerne og ude på landet i Nordfjends, hvor Bodil og Kjeld blev inviteret med til bryllupper, sølv- og guldbryllupper for ikke at tale om mange konfirmations-eftergilder.

I Hald Forsamlingshus havde man nu og da besøg af Salling Rejsebio. Der var afdansningsballer, og Hald var i det hele taget en by med egen købmandsbutik, andre forretninger og mange håndværkere.

Som de fleste andre, der har levet længe nok, husker Bodil også præsidentmordet den 22. november 1963, og hun fortæller i bogen om sin oplevelse af netop den dag. Læserne hører også fortællingen om komtesse Olga Sponneck, der købte Ørslev Kloster i 1933 og som bestemte, at stedet efter hendes død i 1964 skulle være et refugium for blandt andet forfattere.

Vi hører om månelanding, tiden efter Jerntæppet og om Diana Lys og Jacob Jensen Design. Læserne kommer også med på et besøg i Daugbjerg Kalkgruber i 1970rne, hvor det var Johanne Hildsgaard, der tog familien Hansen med rundt på tur i gruberne, og vi hører historier om Drost Peders Høj ved Mønsted og om Tordenskjolds kammertjener, der ligger begravet på Mønsted Kirkegård.

Man forbavses gang på gang over forfatterens knivskarpe hukommelse og evne til at skrive med blik for tidens kulturhistorie, som mange af den generation vil kunne nikke genkendende til. Dertil kommer både nye og gamle billeder, som bogen er rigt illustreret med.

Det er altsammen med til at gøre Fra Han Herred til Fjends Herred og Ørslev Kloster til særdeles fornøjelig læsning og en god gave at lægge under juletræet, ikke mindst for den ældre del af familien.

Erindringsbogen forhandles hos lokale boghandlere, hos Fjends Folkeblad samt hos forfatteren selv.

Ordet er dit
HUSK - God tone i debatten

Mere Lokalt

Kommende redaktør på Fjends Folkeblad

Journalist Henrik Bagge bliver ny lokalredaktør på Fjends Folkeblad.

Så har Vridsted fået sin dele-bus

9-personers bus kan nu køre borgerne ud i det fri

Løgstrup skole skal have ny leder

Frem til den 24. maj kan interesserede søge stillingen som ny...

Kongenshus Efterskole må lukke

Kongenshus Efterskole er begæret konkurs og må lukke omgående.

Cykelsti til Birkesø næsten færdig

Cykelstien til Birkesø forventes helt klar om en uge eller to. Man må...

Fotodage og den første bil i Fjends

Fotoudstilling på Stoholm bibliotek med portrætter af menesker i...