Nordfjends Planteskole i efterårsdragt

Det meste af året har 67-årige Peter Rasmussen travlt med at fremavle og passe planter eller frugttræer på sin lille planteskole ved Hald. Her har han i årtier drevet Nordfjends Planteskole,

26. september 2012, 11:13

De salgsklare prydbuske på Nordfjends Planteskole står på lange regnvåde rækker og glimter i efterårssolen. Det har lige regnet og Peter Rasmussen håber, at solen snart kan tørre græsset, så han kan få plæneklipperen i gang. Måske for sidste gang i år.

Prydbuskene - eller sirbuskene - som Peter kalder dem, har han selv avlet frem i et af sine drivhuse. Nu har planterne fået den rigtige størrelse til at blive solgt her i efterårssæsonen, forklarer han, mens vi går rundt mellem rækker af salgsklare stedsegrønne buske og små opstammede træer. I en anden afdeling står borde fyldt op med staudeplanter. Den afdeling står hans kone, Inge, for, fortæller Peter.

I løbet af de kommende uger lægger mange have-mennesker vejen forbi. Nogle for at købe nye planter med hjem til haven. Andre måske på udkig efter et frugttræ eller to. Og der er råd og og vejledning med i prisen.

- Selvom efteråret generelt er en god tid at plante, så er der dog nogle planter man skal undgå. Ikke alle er for eksempel klar over at en sommerfuglebusk er sårbar og skal plantes meget tidligt på efteråret, hvis den skal kunne klare en vinter med frost, fortæller Peter.

Planteskolen startede han med i det små for flere årtier siden. Før den tid drev han landbrug på ejendommen, men interessen for planter greb om sig. og fik næring af mange års deltidsarbejde på Højgård Planteskole i Ørslevkloster. I dag er malkekøerne forlængst afløst af kødkvæg men planteskolen er stadig i fuld flor selvom Peter nu er fyldt 67 år.

- Jeg kan da ikke bare lave ingenting. Så længe lysten driver værket og helbredet er til det, så fortsætter jeg.....

Planterne fra Nordfjends Planteskole sælges kun hjemme på matriklen.

- Vi har nogle få anlægsgartnere, som kommer og køber men ellers er det en planteskole for de private kunder. Vi kan konkurrere på prisen og vi har heldigvis kunder mange steder fra, fortæller Peter.

Selvom juli rent faktisk er en af de dårligste måneder at plante i, så har der også været travlhed  i sommermånederne.

- Mange har ferie og  får tid og lyst til at plante, fortæller Peter som netop i juni og juli også potter stiklinger fra moderplanterne.

Peter Rasmussen fremavler selv en stor del af planterne. Her med tre »generationer« af azaleaer.

Det er efterår og tid at plante prydbuske i haven. På Nordfjends Planteskole står planterne salgsklare.