Højslev-ingeniør bag nyt firma: Undgå faldgruberne når du investerer i solceller

Jens Hovgaard fra det lokale firma Frila Energi A/S opfordrer til, at man ser sig for og søger kompetent faglig rådgivning, når man vil investere i solceller.

26. september 2012, 11:34

Lige nu bugner det med reklamer fra virksomheder,der gerne vil have del i den store efterspørgsel fra private på opsætning af solceller.

Bag den store interesse står ikke mindst de gunstige tilskuds- og fradragsordninger, der er indført og især, at man gratis kan »gemme« overskydende strøm på elnettet og hente den igen, når man skal bruge den.

Dertil kommer, at man kan trække udgiften til montering fra i skat med op til 15.000 kroner. Der er også mulighed for skattefradrag gennem afskrivning, hvis man etablerer anlægget som en virksomhedsordning.

- I nogle tilfælde kan man tjene investeringen i et solcelle-anlæg hjem på bare 5-6 år i besparelser på elregningen, fortæller ingeniør Jens Hovgaard fra Højslev.

Han kvittede den 1. juni sit faste job som produktudviklingschef på Dantherm Power i Hobro for at hellige sig rådgivning om og salg af solcelleanlæg gennem sit nye firma Frila Energi A/S.

Firmaet er kommet godt fra start og Jens Hovgaard har allerede nu fået installeret mange anlæg, først og fremmest i lokalområdet.

Men han minder om, at der kan være mange faldgruber på vejen, når man vil investerer i solceller.

- Jeg har set mange eksempler på kollegaer i branchen, som ikke har solceller som hovedbeskæftigelse og som mangler viden på området. Det er en branche i vækst og der er mange om buddet. En del er blot »handelsfirmaer«, som er gået med på bølgen, lyder advarslen fra Jens Hovgaard.

- Det er vigtigt, at anlægget er dimensioneret korrekt i forhold til det forventede el-forbrug og i forhold til placering af solcellerne. Det kræver kompetent faglig rådgivning. Og der er bestemt også stor forskel på kvaliteten af de anlæg, der udbydes på markedet, siger Højslev-ingeniøren.

Han fortæller, at en lav pris kan vise sig at blive dyr i sidste ende, hvis anlægget ikke producerer den mængde strøm, der forventes eller hvis det bliver ødelagt under en storm, fordi rammerne til solcellerne er for spinkle eller ikke er gjort ordentligt fast. Der er også stor forskel på kvaliteten på de såkaldte invertere, der omdanner jævnstrøm fra solcellerne til 230 volt vekselstrøm.

Lave priser via egen import.

Jens Hovgård importerer selv direkte fra fabrikker i Kina og Tyskland, og det gør ham i stand til at levere solcelleanlæg til særdeles konkurrencedygtige priser. Alle anlæg fra Frila Energi er testet og godkendt samt ISO-certificeret.

- Det betyder, at de er testet for både ydelse og mekanisk påvirkning. Det gælder også for alle anlæg, at de skal kunne producere strøm med diffust lys, hvilket vil sige, når der går en sky for solen. Det har vi meget af i Danmark, fortæller Jens Hovgård.

Max 6 kiloWatt

Der er dog grænser for, hvor store anlæg, man må tilslutte til elnettet på  fordelagtige vilkår. Hidtil har den grænse gået på 6 kW for solcellepanelernes maksimale ydelse.

Men nu har Skatteministeriet fastslået, at grænsen går ved den mængde strøm, der leveres til nettet fra inverteren. Dvs. at man med solceller kan lave anlæg som kan producere helt op til 9500 kwh/år i det midtjyske og derved matche de små husstandsmøllers produktion

Hvis man i løbet af et år producerer mere strøm, end man selv kan bruge, får man det kun betalt med 60 øre pr. kWh.

-Derfor kan det som hovedregel ikke betale sig at investere i et anlæg, der er større end nødvendigt», siger Jens Hovgaard.