Salling Efterskole: Projektprøve erstatter den traditionelle prøve

11. juni 2012, 14:57
På Salling Efterskole kan eleverne vælge at skifte Folkeskolens afsluttende prøve i 10. klasse ud med en projektprøve, der erstatter den traditionelle prøve.

Traditionelt afslutter elever i 10. klasse skoleåret med folkeskolens skriftlige og mundtlige prøver, men på Salling Efterskole findes der en anden mulighed, som mange benytter sig af. Det er projektprøven - og den erstatter således den traditionelle prøve.

- Ideen er at udfordre elevens styrkesider, så en elev, der har gode evner indenfor det naturvidenskabelige område, ville kunne vælge at lave et projekt om netop dette og dermed ikke skal  op til den prøve, som vi kender den med tekstanalyse og skriftlige opgaver» siger lærer Lisbeth Eriksen.

Det betyder i sagens natur, at tingene skal gribes anderledes an - også set fra underviserens side af bordet.

- Som lærer er det meget udfordrende at gå fra rollen som underviser til en rolle som vejleder, hvor man fra sidelinjen skal observere og regulere elevernes egen tilegnelse af viden.

- Det er ikke nemmere end at skulle undervise, men for mig er det bestemt mere givende at se, hvordan et projekt og et produkt tager form, mener lærer Peter Fyllgraf.

Morten T. Pedersen fra Skive er en af de elever, der har valgt at gøre brug af muligheden for projektprøve fremfor den traditionelle prøve:

- Jeg valgte projektprøven frem for FS10 for at prøve noget anderledes og mere spændende frem for de almindelige prøver. Jeg syntes at projektprøven var en kæmpe succes, fordi emnet var stort set valgfrit. Vi fik 7 uger til at arbejde med emnet, og man fik lov til at udfolde sig utroligt selvstændigt. Selve forløbet var rigtig spændende med blandt andet Innovative workshops og besøg på en messe, fortæller Morten.

Også Martin Riisgaard fra Mogenstrup har været glad for den nye mulighed:

- Det var mega fedt, for hvis man er dårlig til at gå til eksamen og bliver meget nervøs, så undgår man det med denne form for prøve. Man skal dog både skrive en opgave og fremlægge sine ting, men det føles slet ikke som eksamen. Det er vildt fedt at lave sådan et stort projekt, og fordybe sig i et emne ned til mindste detalje. Man kan lave nogle vildt fede produkter. Jeg elsker gruppearbejde, så projektprøven var lige noget for mig, fortæller Martin Riisgaard fra Salling Efterskole.