Så er Kvols næsten sig selv igen...

Kvols - den lille landsby ved Hjarbæk Fjord - har i år været sted for et af de mest omtalte - og fejlslagne - forsøg på at udnytte geotermisk varme fra undergrunden. Men nu er Kvols tæt på at

07. oktober 2012, 12:45
Pladsen for geotermi i Kvols er nu tæt på at være ryddet.

Projektet med Geotermi i Kvols startede ellers med masser af positive meldinger. I 2011 havde man undersøgt undergrunden både på land og under Hjarbæk Fjord. Ved hjælp af 861 målepunkter kunne man fastlægge undergrundens struktur og måle sig frem til det vandførende lag i 2,5 kilometers dybde. Eksperter vurderede, at der med 99,5 procents sikkerhed var varmt vand nok til at kunne udnytte til varme ude hos folk.

Og på den baggrund gik man den 26. januar i gang med at bore. Dengang håbede man at nå ned til det varme vand på godt en måneds tid. Men der gik længere og længere tid - og vandet blev stadig ikke ramt. I stedet smadrede man flere borehoveder, fordi man ikke kunne komme igennem lagene på vej ned til de 2500 meter.

I løbet af hele processen var Kvols en kæmpe arbejdsplads, der fyldte godt op. Og lastbiler og andre køretøjer kørte i fast rutefart til den lille landsby.

I april blev projektet overtaget af Energi Viborg.

Men i sommer satte politikerne i Viborg Byråd en foreløbig stopper for projektet. På det tidspunkt var der brugt cirka 130 millioner kroner - og stadig var man ikke der, hvor man skulle være. Politikerne vedtog en intelligent nedlukning - forstået på den måde, at man indsamler alle data og vil kunne fortsætte projektet, hvis der kommer nye oplysninger, der viser, at det alligevel vil kunne betale sig at hente det varme vand op.