Værn om vandmøllerne

Jeg ønsker de brave ildsjæle i Daugbjerg held og lykke med projektet. Det er et lysende eksempel til efterfølgelse, skriver MF Kristian Pihl Lorentzen (V) i et indlæg om genetablering af møll

27. oktober 2014, 12:00
Daugbjerg vandmølle

I onsdags kunne jeg med stor fornøjelse læse i avisen, at lokale ildsjæle er klar med et projekt, der skal genetablere den gamle vandmølle i Daugbjerg med økonomisk støtte fra Realdania

Jeg vil gerne kippe med flaget for dette fremragende initiativ. Jeg er selv ud af møllerslægt, idet min tipoldefar var møllebygger, min oldefar drev vindmølle i Skødstrup og min bedstefar drev Katvad vandmølle ved Thorsø i snart 50 år.

I min barndom kørte min bedstefar og jeg rundt i hele landet og besøgte de gamle møller. Før i tiden havde vandmøllerne en kolossal betydning for vores samfunds udvikling som uundværlig energikilde, når der skulle males og valses korn. Andre vandmøller var grundlaget for industrialiseringen, herunder fx møllerne i Bruunshåb og Dollerup. Papirfabrikken i Silkeborg og Søndermølle ved Viborg. Dertil kommer Tangeværket, der fra 1920 gav lys over land i store dele af Jylland. Møllerne med tilhørende mølledamme er således en umistelig del af den danske kulturlandskab, som det er formet af vore forfædre. Derfor er det trist, at rigtig mange møller er gået i forfald i de seneste 50 år, ligesom som mangen idyllisk mølledam er blevet tømt. Så meget desto mere opmuntrende er det, når nogen går den helt anden vej. Og bruger oceaner af frivillige kræfter på at genskabe og levendegøre et vigtigt stykke lokalhistorie.

Jeg ønsker de brave ildsjæle i Daugbjerg held og lykke med projektet. Det er et lysende eksempel til efterfølgelse. Jeg ser meget frem til at nyde det færdige resultat ved indvielsen af det nye vandhjul. Daugbjerg Mølle skal nok blive et godt aktiv og en stolthed for lokalsamfundet.

Kristian Pihl Lorentzen, Ans

Folketingsmedlem for Venstre i Viborg kommune