Børn får appetit på at lave mad

Der er blevet arbejdet flittigt med gryder, potter og pander på Højslev skole i denne uge, hvor en af landets 125 madskoler er løbet af stabelen.

01. juli 2016, 11:10
fv. Ingrid Vinge og Julie Rasmussen synes det er sjovt at være på madskole. Foto: Fjends Folkeblad

- Vi skal have hakkebøffer a la Paris og den anden dag fik vi laks med lakrids, lød det opklarende fra en af de unge mesterkokke, da avisen torsdag formiddag aflagde et besøg i skolekøkkenet på Højslev skole.

Denne dag var der særlig travlt.. Der skulle laves tomatsuppe, farsbrød, kyllling i karry og blåbærmuffins til de 84 forældre og søskende, som havde meldt deres ankomst til festmiddag om aftenen.

Men der blev gået til makronerne og arbejdet så ud til at gå godt ved komfur og skærebrædt.

Blandt deltagerne var Julie Rasmussen, 11 år og fra Højslev og 8-årige Ingrid Vinge fra Singapore. Ingrid er på sommerferie hjemme hos bedsteforældrene i Stoholm og fælles for de to piger er, at de er  ret vilde med at lave mad.

- Jeg elsker at lave mad, så da jeg hørte om madskolen, ville jeg gerne med. Det er rigtig sjovt, fortæller Ingrid, som har boet med sine forældre i både Thailand, England og Singapore. Men rødderne er danske og selvom Ingrid mest opholder sig  i et land med helt andre madvaner, så laves der tit dansk mad i i hjemmet og Ingrids livret er pølsehorn.

På madskolen har hun og Julie blandt andet lært hvordan man kan bruge rester fra middagen i madpakken dagen efter.

I år har madskolerne nemlig særlig fokus på at bekæmpe madspild, så det er noget ,som skolens leder Randi Nymand fra Højslev Kirkeby og de 3 andre frivillige hjælpere har lagt vægt på..

- Vi forklarer dem for eksempel, hvordan man undgår at lave for meget mad, og at man skal lade være med at øse mere op på sin tallerken ,end man kan spise, forklarer Randi, som har taget fri fra sit arbejde som medhjælpende hustru på familiens landbrug for at hjælpe på madskolen.

Madskolerne arrangeres af ungdomsforeningen 4H i et samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Hvis vi skal gøre noget ved madspildsudfordringen herhjemme, er det vigtigt, at både børn og voksne har fokus på at bruge maden fuldt ud. Det vil vi gerne hjælpe til med via Madskolerne og derfor er madspild en vigtig del af programmet i år, fortæller Line Damsgaard, der er projektkoordinator på madskolerne.

Udover at lære om madspild og at hakke grøntsager, stege og brase var børnene i løbet af ugen også på besøg på en bondegård på Lundø, så de med egne øjne kunne se, hvor noget af maden kommer fra.

Og som rosinen i pølsenden slutter  børnene fredag af med endnu et godt eksempel på, hvordan man kan undgå madspild, for her består dagens middag såmænd af en reste-æggekage.

Sommerferiens madskoler finder sted over hele landet. Her i lokalområdet er der i  uge 27  blandt andet madskole i Sparkær.