Pas på forårets dyreunger

Mange børn skader dyreunger i velmente forsøg på netop at hjælpe dem.

28. maj 2013, 12:26
Rålam

Forårets komme er tiden, hvor mange dyreunger kommer til verden, og Falcks vildt-og dyrekonsulent, Allan Bruun Rasmussen, får i disse uger henvendelser om forladte dyreunger i naturen, men også på fodboldbaner og golfbaner, som netop er et yndet opholdssted for især harekillinger.

- Næsten alle dyrearter forlader generelt deres unger i mange af døgnets timer for netop selv at tage føde til sig, og desværre har det den konsekvens, at mange børn opfatter dyreungerne som forladte, hvilket i størstedelen af tilfældene er forkert», siger Allan Bruun Rasmussen.

Kommer man alligevel i kontakt og bringer dyreunger med hjem er her en række gode råd fra vildtkonsulenten:

* Sæt ungen tilbage så tæt på findestedet som muligt

* Finder man dyreunger og er i tvivl kontakt da Dyrenes Vagtcentral 1812

* Dyreunger og specielt harekillinger kan flyttes væk fra fodbold- og golfbaner til nærmeste bevoksning

* Husk, at det er en skrøne, at vildt forlader deres unger efter menneskeberøring

- Det eneste tidspunkt, hvor man skal man skal tage sig af dyreunger er, hvis man med sikkerhed kan sige, at moderen er skadet eller eksempelvis trafikdræbt. I så fald kan man altid kontakte Dyrenes Vagtcentral 1812, som sørger for at de forladte dyreunger kommer med Falcks dyreambulance til en vildtplejestation med henblik på genudsættelse.

Hare

Haren føder sine unger fra februar til september, så allerede nu ses harekillinger i stort antal i naturen. Harekillinger ligger og trykker i sig i det meste af døgnet og i mange tilfælde kommer moderen først tilbage for at give dem føde efter mørkets frembrud og helt hen imod midnat.

Ræv

Rævehvalpe fødes i slutningen af marts og starten af april og allerede en måned gamle begynder de at lege uden for graven og strejfe lidt omkring. Typisk når rævehvalpen er nogle måneder gammel strejfer den længere omkring, og netop her støder mennesker til tider på hvalpen, som ofte er både ret nysgerrig og tillidsfuld.

Rådyr

Rålam fødes ofte i maj måned og ligesom andre dyreunger er rålammet ladt alene det meste af døgnet. Den første måned er lammet alene i op mod 18-20 timer af døgnet, dog kommer råen jævnligt tilbage og dier.