400 tændte atleter på vej til Viborg

Om ganske få dage – 31. maj til 2. juni – er Viborg vært for en af landets største idrætsevents for atleter med fysiske handicap: Handicapidrætsfestival 2013. Der bliver dystet i 11 idrætsgre

29. maj 2013, 08:28
Handicapidræt foto Jyskpressefoto.dk

Idrætten er i højsædet, når festivalens idrætsaktiviteter fløjtes i gang lørdag morgen, og der bliver masser af spektakulær og atypisk sport at kigge på. Nogle idrætter bliver der også mulighed for at prøve på egen krop – og endelig foregår der sideløbende med idrætsaktiviteterne en række andre events.

Det overordnede formål med festivalen er at skabe rammerne for et stævne af høj sportslig kvalitet, og alle sejl er derfor sat til for at give deltagerne den bedst mulige oplevelse. Det giver samtidig tilskuerne mulighed for at se sport på højt niveau.

Find rundt med kort og kompas

Både lørdag og søndag er der mulighed for at være med til præcisionsorientering, der er en tilpasset form for orienteringsløb for både mennesker med og uden handicap. Kort fortalt går det også ud på at finde poster via kort, men disse kan findes fra stien, hvor der er tilgængeligt i kørestol – eller med barnevogn for den sags skyld. Hver post består af tre postskærme, og udfordringen ligger i at identificere den korrekt placerede af de tre.

 

Der er åbne publikumsløb lørdag den 1. juni i Klostermarken/Nordisk Park og søndag den 2. juni i Digterparken 

 

Superligaspillere om kap med biskoppen

Er man ikke så meget til selv at komme ud og røre sig, er der rig lejlighed til at se andre gøre det. Og det gælder ikke kun de deltagende idrætsudøvere. På paradepladsen ved Viborg Kaserne er der lørdag den 1. juni opvisning af den danskopfundne sport RaceRunning, som er en løbeform for svært fysisk handicappede, der løber ved hjælp af en løbecykel. Der er også et opvisningsløb med deltagelse af blandt andre biskop Karsten Nissen, foredragsholder og mentor Mogens Kjæmpe Jensen samt de tre superligaspillere fra Viborg FF Mathias Gertsen, Jeppe Grønning og Tobias Perch-Nielsen.

 

Lokale virksomheder i infight

Og så skal virksomhedsturneringen i kørestolsrugby afgøres. En række lokale virksomheder har prøvet kræfter med en for dem helt ukendt sportsgren, og efter de indledende runder i maj skal turneringens vindere findes ved finalestævnet i Viborg Stadionhal søndag den 2. juni. Ved finalestævnet kæmper Bach Gruppen, der blandt andet har den tidligere håndboldspiller Heidi Astrup på holdet, mod Vestbyens Helte, Crazy Daisy og VHK om den samlede sejr.

 

Formand for styregruppen, breddekonsulent i DHIF Anette Svejstrup, håber, at mange kommer for at bakke op:

– Vi håber, at rigtig mange har lyst til at komme og bakke op om de modige, der er på slap line i helt ny idrætsgren, siger Anette Svejstrup, der håber, at der med initiativet er sat gang i en tilbagevendende idrætsfight blandt virksomhederne i Viborg.

 

Fascinerede fotoudstilling om handicapidræt

Endelig vil det også være muligt at få en mere æstetisk oplevelse af handicapidrætten, når der den 1. og 2. juni  er mulighed for at se fotoudstillingen 8 towards 12 i Tinghallens foyér. Udstillingen er en del af Fotodage Viborg og portrætterer på smukkeste vis otte danske eliteatleter med handicap i deres kamp for at kvalificere sig til De Paralympiske Lege i London. Der er gratis adgang til udstillingen, der tidligere har været vist i Øksnehallen i København og Musikhuset Aarhus.

 

Læs mere på www.8towards12.com