Lokalhistorisk skrift på gaden

Fjends Egnshistoriske Forening har netop udgivet sit efterårsskrift. Hæftet indeholder blandt andet fire små fortællinger om mere eller mindre kendte folk på egnen.

31. maj 2013, 11:27
Ane Maries hjem på Bregendahlsvej

En af fortællingerne i det nye efterårsskrift fra Fjends Egnshistoriske Forening er beretningen om eneboeren Mads Poulsen, som var med til at levere de første kartofler til Kartoffelmelsfabrikken i Karup i 1933.

Mads Poulsen levede omtrent hele livet i en lille ejendom i Resen nær Kongenshus Hede.

Han flyttede først fra sin ejendom i 1984, hvor han købte et mindre hus i Resen. Her boede han til sin død i 1986. og det var her, i de sidste to år af sin levetid, at han oplevede moderne bekvemmeligheder som varmt vand i hanen og centralvarme.

En anden beretning i hæftet handler om kvinden Ane Marie Johannesen i historien »Håbløst så det ud - men hun gav aldrig op«. Ane Marie blev i en meget tidlig alder enke med et ufødt barn, men hun kæmpede videre på det lille jordlod, og blev gift igen, fik flere børn, og måtte som bedstemor tage ansvaret for opvæksten og opdragelsen af børnebørnene, da Ane Maries søn og svigerdatter begge døde i en meget tidlig alder. Fortællingen er som alle de andre historier fulgt op med datidens billeder.

I skriftet skildres også historien om »De Vroue rakkere«, som er en historie fyldt med anekdoter og lokaldialekt. Og så slutter hæftet af med en skildring om, da »Afholdsbevægelsen kom til Fjends«. Det skete i slutningen af 1800-tallet da brændevinen blev så stor en plage, at familier ofte måtte gå fra hus og hjem, når det blev til for meget med drikkeriet.

Udover fortællingerne kan man i efterårsskriftet læse om foreningens kommende arrangement og den afholdte generalforsamling.