Kalkgruber nomineret til naturkanon

Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber er i forening nomineret til Danmarks store naturkanon

10. oktober 2018, 09:30
Foto: Morten Marboe
DAUGBJERG/MØNSTED Overalt i Danmark har vi steder med utroligt smuk natur, som har noget helt særligt, der gør det til en oplevelse at besøge. Men hvilke steder skal med i Danmarks Naturkanon?
Nogenlunde sådan har oplægget lydt til den opgave, hele Danmarks befolkning med en jury i spidsen har fået af Miljø- og Fødevareministeriet.
Det afstedkom i første omgang ikke mindre end 1671 forslag. 
Herefter har juryen vurderet alle forslagene og efterfølgende udvalgt de 30 nominerede natursteder, som efter en runde i befolkningen og endnu en vurdering af juryen bliver til de 15 steder, der kommer til at udgøre Danmarks Naturkanon.
Og blandt de sidste 30 finder man Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber i forening.
Juryen er ude
I den korte præsentation af kalkminerne lyder det:
Under jorden en endeløs labyrint af minegange med en spændende fauna – over jorden en række ådale med kildevæld, overdrev og tørre heder.
Dette uddybes af det ene af juryens otte medlemmer, biolog og sanger i rockbandet Magtens Korridorer, Johan Olsen: 
»Af og til har menneskets aktiviteter utilsigtet givet ophav til helt enestående natur. Daugbjerg og Mønsted kalkgruber (sidstnævnte er verdens største) var aktive fra 11-1200 tallet og helt op til industrialiseringen. I alt ca. 95 km minegange, tavse, smukke, stemningsfulde, og med omkring i alt 30.000 flagermus, der gør stedet til et flagermus-overvintringshabitat af international betydning. Over jorden findes hulveje og små ådale med en smuk, forskelligartet natur.«
Men lige nu ligger opgaven ude hos befolkningen, der indtil søndag 4. november kan pege på Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber eller en af de 29 andre nominerede.
Det kan man gøre på www.naturkanon.dk ved at efterlade en kommentar til sin favorit.