Hjemmeværnets basser kommer gennem Fjends

En stor øvelse bevæger sig fra Hanstholm over Skive til Finderup

19. oktober 2018, 11:07
Man vil i weekenden 26.-28. oktober kunne støde på grupper af hjemmeværnsfolk i Fjends, når en stor øvelse bevæger sig fra Hanstholm og Thisted over Skive til Finderup. Foto:  Pressefoto
FINDERUP Det er ikke nødvendigvis dig, der er noget galt med, hvis du ser et træ bevæge sig sidelæns, efter du har prøvesmagt din fangst fra svampejagt i skoven.
Hjemmeværnet vil nemlig i weekenden 26.-28. oktober i Midt- og Vestjylland øve deres evne til at yde værtsnationsstøtte, det vil sige støtte allierede enheder, der opholder sig i Danmark i kortere eller længere tid.
Man vil derfor i den forbindelse kunne støde på grupper af jenser og basser rundt omkring i Fjends.
Øvelsen vil blive gennemført i områderne Hanstholm Havn, Thisted Lufthavn, Skive Øvelsesterræn og Finderup Øvelsesterræn samt ruterne derimellem. 
Øvelsen starter fredag aften i Thy og afsluttes søndag morgen i Finderup.
Sikkert gennem Fjends
Hjemmeværnet skal i denne øvelse modtage en engelsk division på Hanstholm Havn og via Thisted Lufthavn og derefter under bevogtning bringe dem sikkert til et uddannelsesområde i Midtjylland og videre til en udskibningshavn i Sydøstjylland.
Hjemmeværnet vil undervejs øve scenarier som bevogtning, overvågning og trafikkontrol for den simulerede udenlandske enhed, der vil opholde sig i Danmark.
Opgaven om værtsnationsstøtten er fra det nye forsvarsforlig. Det har fået fornyet fokus som følge af den sikkerhedspolitiske udvikling i Europa og i særdeleshed Østeuropa.
Danmark skal som værtsland kunne støtte modtagelsen, forskydningen og opholdet af allierede forstærkninger i kortere eller længere tid.