Ny kalender og gamle historier i Løgstrup

Næsten 100 i Sognegården i Løgstrup til foredrag og udgivelse af kalender

09. november 2018, 11:55
Der var stor interesse om den nye kalender og historierne om arkæologiske fund i Løgstrup. Foto: Privatfoto

LØGSTRUP Alle stole var i brug i Løgstrup Sognegård, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn for femte gang præsenterede sin lokalhistoriske kalender - denne gang for mere end 90 fremmødte.

Formanden, Flemming Dollerup, glæder sig over det store fremmøde.

Efter velkomsten blev der vist uddrag af kalenderen, der som udgangspunkt for hver måned omhandler en lokalitet, hvor der typisk vises to billeder - det ældst eksisterende og et helt nyt - for flere billeders vedkommende fotograferet fra luften ved hjælp af et dronebåret kamera i den forgangne sommer. Begge billeder ledsages af forklarende tekster.

Gamle fotos

Kalenderen indeholder denne gang også temabilleder - i dette tilfælde gamle hverdagsbilleder ophængt i Tårup forsamlingshus, hvoraf de tre, der er medtaget i kalenderen er omkring 100 år gamle.

Herefter fik Ida Westh Hansen, arkæolog ved Viborg Museum, ordet for at fortælle om nogle af museets mange udgravninger i Løgstrup og i omegn.

Området er rigt på fortidsminder fra oldtiden – der findes således spor helt tilbage fra Stenalderen - fra den periode der benævnes Ertebøllekulturen - for omkring 6000 år siden.

Igennem årene er der foretaget flere udgravninger i og omkring Løgstrup fra alle perioder i oldtiden. De forskellige fund, og resultaterne fra de mange spændende udgravninger, kan fortælle om området, længe før der var noget der hed Løgstrup.

Ny by

Især bronzealderen er rigt repræsenteret – ja faktisk kender de fleste arkæologer, som arbejder med bronzealderen, til fundene på Løgstrup-egnen.

Ved en af de mere interessante udgravninger blev der fundet 2500 år gamle bebyggelser fra Yngre bronzealder (1100–500 f.Kr.) i form af gårdsanlæg med spor efter bronzestøbning og en dertil hørende regional samlingsplads. Sporene efter samlingspladsen bestod af rækker og klynger af op mod 400 ild-/kogegruber.

Løgstrup er som bysamfund - stationsby - kun 125 år gammel. I den norske vejrtjeneste YR benævnes Løgstrup førhen som »Befolket sted«, men at stedet har været befolket i 6000 år, var tydeligvis en overraskelse for nogle - hvilket lod sig høre, da der efterfølgende blev der serveret kaffe - og de fremmødte havde haft mulighed for at kunne købe den nye kalender - og snakken gik livligt ved bordene.

2019-kalenderen kan købes i Dagli’ Brugsen i Løgstrup, via Lokalhistorisk Forenings hjemmeside samt på det kommende julemarked i sognegården.