Energimærkningen er løbet af sporet

Nu bliver der ryddet op i junglen af plusser og plus-plusser

18. november 2018, 07:30
Energimærkningen på hårde hvidevarer bliver langt mere gennemskuelig, hvor skalaen fremadrettet alene vil gå fra A til G.

ENERGI Energimærkningen er en rigtig god vejleder, når man skal skifte sit køleskab, vaskemaskine eller fryser ud og gerne vil investere i en miljørigtig lavenergi-model.

Men i takt med, at produkterne er blevet stadig grønnere og mere energi-effektive, har mærkningen mistet lidt af sin oprindelige form.

Først blev skalaen udvidet med et + efter A’et, og så kom der yderligere ++ og endda +++ til. I dag går mærkningen fra F til A+++, og det betyder reelt, at energimærke B, som umiddelbart lyder som en fin karakter på en skala fra A til F, faktisk er gennemsnitligt.

Skal gøres forståelig

Det er EU, som står for vejledningerne, og det er også EU, som nu retter op på systemet. Fra 2019 vil den nuværende skala blive til en G til A.

Ambitionen er at gøre energimærkningen mere forståelig for forbrugerne, og det er der god mening i.

Undersøgelser har vist, at 85 procent af EU-borgerne skæver til energimærkningen, når der skal handles hvidevarer. Men når ordningen er mere vildledende end vejledende, kan forbrugerne ikke blive kloge på det optimale valg.

Ifølge EU-Kommissionens beregninger kan husstandene i EU i gennemsnit spare cirka 500 euro – 3700 kroner - om året på energiregningen ved at vælge mere energieffektive produkter end dem, man typisk har.