7 BUTIKKER: Jul i Stoholm

Vi har spurgt syv forretningsdrivende, hvad julen bringer for dem

30. november 2018, 06:55
1 af 7 Henriette Nielsen, best by Henriette: Jeg forbinder julen med travlhed i butikken. I år har vi en sjov, trådløs højttaler fra Krea Funk, som kunne blive et hit. Den kom sidste år, men begynder at sælge nu. Den ser godt ud og kan spille fra en telefon eller iPad. I samme stil er der også en smart oplader til taske eller lomme, som kan klare 4-5 opladninger. Ellers har gin jo været det helt store i år. Vi troede, det ville gå lidt ned, da det blev koldt, men de drikker det stadig helt vildt. Vi får en ny mandarin tonic i handlen nu. Og så er der jo den rene vare til hende fra Meraki med bl.a. håndcremer og fodbad uden parfumer og parabener og lækre håndklæder i økologisk bomuld.
2 af 7 Lars Højrup, Tøjeksperten: Det er heldigvis ekstra travlhed, der præger julen. Det er jo her, man henter de bløde pakker, som vi også har i alle pris-kategorier. Det kan være alt fra handsker til striktrøjer, men det er jo også vejrafhængigt. Kunderne har måske ændret sig lidt med tiden derhen, at der før godt kunne komme en ind og sige, at hun skulle have noget til sin mand, som var 50. Værsgo. Nu om dage er mange ret målrettede og ved, hvad de går efter. Farverne til mænd varierer ikke så meget. Det er ret klassisk, men noget, der kører godt i år, er strømper og underbukser i en helt speciel type absorberende bambusgarn, så det skulle være slut med sure sokker. Den har de taget til sig.
3 af 7 Jonna Jepsen, Kornblomsten: Jeg glæder mig altid til julen, for det er alt muligt, vi laver. Men det er faktisk meget det gode, gamle håndværk, der tegner julen for en blomsterdekoratør. Vi har selvfølgelig alt det med kugler og dekorationer, men vi har rigtig meget binderi, og det er ikke bare adventskranse. Men det er jo også på håndværk, vi er stærke og kan lave noget unikt. Jeg har for eksempel fundet min gamle primus frem til en adventskrans. Farverne og materialerne er nye hvert år, selv om naturen selvfølgelig går meget igen. I år er vi meget i nogle grønne toner, eucalyptusgrønt og grågrønt. Og så er bordeaux tilbage igen. Når man har været med i 40 år, har man set hele farveskalaen.
4 af 7 Bjarne Lausen, Stoholm Slagter: Forretningen fylder det hele indtil den 23. december. Da kommer jeg ikke så meget ud af butikken, men så kobler vi også fra i tre dage. Eller det vil sige, så skal jeg jo til at lave mad derhjemme, for det er også mig, der står for julemaden med and, flæskesteg og medister. Så ikke engang juleaften har jeg fri, men det er nu hyggeligt. Vi har fået det samme, lige så længe jeg kan huske. I butikken er der ikke så meget nyt under solen. Det er i høj grad traditioner, der præger julen, også hos slagteren, så det handler om sylte, rullepølse, hamburgerryg, tarteletter og sild. Vi prøvede for nogle år siden med noget mere utraditionelt. Jeg kan ikke engang huske, hvad det var, men det gik slet ikke.
5 af 7 Bente Jensen, Hos Bente: Jul handler først og fremmest om familie, men jeg hygger mig nu også i butikken med glade mennesker at klæde på til julefrokost og fine gaver at pakke ind. Det nye i år er noget, der hedder Three M, som er en smykkekollektion, der er nikkelfri og belagt med guld og sølv. Det er også i en overkommelig prisklasse. Det drejer sig om både øreringe, kæder og armbånd, og det ser ud til at ramme godt og bredt i år. Men det betyder nu ikke, at der ikke kommer bløde pakker fra mig under træet i år. Og det er faktisk alt lige fra store striktrøjer til fine tørklæder, og så er gavekortet selvfølgelig også stadig populært hos en tøjhandler.
6 af 7 Hans Nielsen, Hobbyhuset: Vi har da ekstra travlt op til jul, selv om det måske ikke er her, folk først søger hen, når de skal købe julegaver. Og bløde pakker har vi skam også. Vi har en helt ny tøjafdeling, som vi lige er i gang med at indrette, og som vi forventer os meget af. I gamle dage var det jo sådan, at hvis du var murer, var du hvid, og hvis du var tømrer, var du khaki. Sådan er det slet ikke mere. I dag skal det være smart og samtidig funktionelt, så det er en hel videnskab. Vi har et nyt mærke, Snickers, men vi har også Mascot og Engel. Og så får vi i øvrigt også travlt med et Vin og And-arrangement i butikken fredag 7. december. Hvis man køber Hitachi værktøj for minimum 875 kroner, får man en flaske vin og en juleand med hjem. Og der er i øvrigt også pølser fra middag.
7 af 7 Nina Guldhammer, Si-Ki Garn: Det er først, når jeg får julenisser op, at det begynder at blive jul for mig. Nogle tror måske, at jeg sidder hele sommeren og strikker nisser og trøjer til butikken, men det gør jeg ikke. Det er faktisk en del lædervarer, der ryger her til jul, men selvfølgelig er der også meget gang i både huer og handsker. Og jeg kan se, at børn og unge faktisk synes, det er cool igen med hjemmestrik. Men ellers forbinder jeg julen med familien. Vi bliver nok 10 juleaften, men 23. december mødes vi altid hele familien hos min storesøster til gløgg og sager, og det er altså 30-35 stykker, hvis alle kommer. Det er helt vildt hyggeligt. Det er det også 9. december, når begge vore familier mødes til juletræsfældning hos min mand, der har juletræer. Der kan vi så blive 40-50 stykker!