Fra Stoholm over Skelhøje til Spanien

En gruppe vandrelystne arbejder på at etablere en kalket udgave af caminoen i Fjends

12. december 2018, 12:20
Gregers Laigaard vil beværte og underholde vandrere på Kalkkaminoen på Grønhøj Kro, hvor han her leverer stemning. Privatfoto

FJENDS Det drejer sig bogstaveligt talt om at få kridtet skoene, når en ny vandresti under betegnelsen »kalkkamino« skal etableres i Fjends-området.

Det er fem lokale byer og tre lokale turistvirksomheder, der er gået sammen om at etablere vandrestien fra Stoholm til Skelhøje, hvor den efter planen skal kobles på Hærvejen.

Navnet på stien i Fjends bliver formodentlig Kalkkaminoen inspireret af den verdensberømte, nordspanske Camino (camino betyder sti eller vej på spansk).

- Vi er lidt oppe at flyve. Nogle vil kalde det storhedsvanvid, men vi skal gøre noget særligt for at sætte Fjends på landkortet, siger Gregers Laigaard fra Grønhøj Kro i en pressemeddelelse.

Han sidder i et forretningsudvalg for Kalkkaminoen sammen med Anita Hildsgaard fra Daugbjerg Kalkgruber og Arne Friis Hansen fra Mønsted Kalkgruber, der har taget initiativet til Kalkkaminoen.

Kommunen med på ideen

Forretningsudvalget holdt for nylig sit andet møde om Kalkkaminoen med borgerforeninger og lokalråd fra Daugbjerg, Mønsted, Grønhøj, Sparkær og Stoholm, og der er herfra stor interesse for at deltage i projektet.

Også Viborg Kommune deltog i mødet og har foreløbig bevilget 50.000 kroner til et forprojekt, mens firmaet Nærdemokrati.dk skal være projektudvikler på Kalkkaminoen i tæt samarbejde med de berørte byer og turistvirksomheder.

Den 17. januar holdes så en workshop, hvor man gerne skulle komme skridtet videre. Planen er at søge fondsmidler og også at søge Viborg Kommune om yderligere midler til anlæg.

- Det store spørgsmål er, hvordan der skal sikres vedligehold af stien. Men det er der allerede ideer til, siger Gregers Laigaard.

Linjeføring med sløjfer

De foreløbige planer om linjeføring af Kalkkaminoen går fra Stoholm ned over Mønsted Kalkgruber, videre til Daugbjerg Kalkgruber, gennem Daugbjerg, ned til Kongenshus Mindepark og over Grønhøj med tilslutning til Hærvejen i Skelhøje.

Dertil er det sandsynligt, at der skal laves små sløjfer tilbage til Stoholm og også ude i landskabet til særlige natur- og kulturhistoriske seværdigheder.

- Den endelige linjeføring er slet ikke fastlagt, og vi skal nu i gang med at kontakte lodsejere, som kan blive berørt af Kalkkaminoen. Men når vi kigger godt efter i Fjends, er det egentlig fantastisk, hvor meget vi kan byde på af kulturelle, historiske og naturmæssige oplevelser, så der er god basis for at få oplevelsesrige vandre- og cykelture i området, siger Gregers Laigaard.