Frisør stopper permanent: Sidste dag med saksen

21. december har Jette Klausen sidste arbejdsdag efter 55 år som frisør

13. december 2018, 07:00
På væggen bag Jette Klausen hænger et af hendes egne malerier, en hobby hun nu glæder sig til at få mere tid til. Salonen i kælderen på hjemmeadressen bliver nu indrettet til atelier. Foto: Henrik Bagge

STOHOLM Hun har gennem flere år lagt an til en blød landing ved gradvist at gå ned i tid, og nu stopper hun permanent.

Frisør Jette Linderoth Klausen meldte tidligere på året ud, at salonen på Højlundsvej i Stoholm lukker med udgangen af året, og nu sidder hun i saksen.

Det er nu heller ikke, fordi hun har fortrudt. Tiden er inde, synes hun, men derfor er det alligevel vemodigt for den snart 70-årige Jette, der aldrig har villet være andet end frisør.

Frisørstol som skriftestol

Det bliver mærkeligt ikke længere at skulle møde op her hver dag i det rum, der har været hendes arbejdsplads gennem de sidste 45 år.

Men det er nok ikke selve rummet, hun kommer til at savne mest, tror hun.

- Nej, det er da kunderne, siger Jette Klausen afklaret.

- Jeg tænker på, hvor meget man er blevet involveret i deres liv og deres familie.

Det er nok ikke nyt for de fleste frisører, at nogle kunder også bruger frisørstolen som en skriftestol, men Jette Klausen har altid været glad for sin rolle som en slags sjælesørger i stil med en præst eller en bartender.

- Det har bare været en fornøjelse med alle de dejlige kunder, der også gerne ville snakke. Det har jeg altid syntes, siger Jette Klausen.

Vand i øjnene

Det er da heller ikke gået ubemærket hen blandt de trofaste kunder, at Jette Klausen nu lægger saksen fra sig.

- De er da så kede af det. En stod med vand i øjnene og sagde: »Jamen Jette, synes du ikke, at du godt lige kan tage mig?«, men det bliver ikke sådan. Jeg kan ikke gøre forskel, siger Jette Klausen.

Der er en fra Mønsted, der har været med lige fra starten i Stoholm i 1973, men det bliver værre endnu. For i Holstebro bor en kvinde, der har været med helt tilbage fra dengang, Jette var frisør inde i Viborg, og som ikke fandt anledning til at skifte frisør, bare fordi hun flyttede til Holstebro.

Fik noget fra hånden

Jette Klausen fik læreplads i Venus Salonen i St. Sct. Hansgade i Viborg i 1964 med en bemærkning om, at når hun kom ude fra landet, var hun nok vant til at lave noget.

I 1968 fik den unge Fiskbæk-pige sit svendebrev, og i 1970 købte hun selv Venus Salonen.

Da hun og ægtemanden Orla i 1973 købte hus i Stoholm rykkede Venus Salonen med, hvor den har ligget i kælderen på Højlundsvej siden.

Hun blev født 29. januar 1949 med efternavnet Torp, (hun har altså en fortid som Jette Torp, men nægter at give en prøve på sine sangtalenter), og hun var aldrig i tvivl om, at hun ville leve af at klippe folk.

- Det vidste jeg, siden jeg var lille pige, hvor jeg elskede at frisere min bedstefar i hans middagspause. Da var jeg nok 5-6 år gammel, mindes Jette.

Depechen gået videre

Den lille Jette øvede sig også på sine dukker.

Det gik ikke altid lige godt, for håret voksede ikke ud igen efter en klipning, og andre fik lidt for meget med krøllejernet.

Men det med at øve sig fra barnsben er gået videre til datteren Janne, der tidligt gjorde det klart, at hun ville følge i moders fodspor og nu driver salonen Hair4you i Stoholm.

Jette har altså haft sin egen datter som en af konkurrenterne i byen, men det har nu aldrig kastet nogen kontroverser af sig.

Nogen er til moderen, andre foretrækker datteren, som man siger.

Lang og tro tjeneste

Sidste arbejdsdag er den 21. december, hvor hun har en permanent klokken otte og en klokken 10, og så er det slut.

55 år som frisør, og der har hverken været tale om guldur eller foretræde for dronningen for lang og tro tjeneste.

På Fjends Folkeblad synes vi ellers, at der er rigelig grund til at hædre en person, som kærligt, samvittighedsfuldt og humørfyldt er blevet loyalt ved sin læst gennem et helt arbejdsliv.

Derfor modtager Jette Klausen Månedens Buket fra Kornblomsten.