Travlt efterår for Jens: Ny far og ny præst

Præsten i Løgstrup har haft travlt på både arbejde og hjemmefront

20. december 2018, 07:31
1 af 3 Jens Birkedal Videbæk her foran Sognehuset i Løgstrup, hvor han har kontor. Foto: Britta Kristiansen
2 af 3 Jens blev i sommer præsteviet i Viborg Domkirke. Her går han bag biskop Henrik Stubkjær under den højtidelige ceremoni. Foto: Britta Kristiansen
3 af 3 Jens vil også gerne bare kendes som Jens, der er nybagt far og bor med kæresten i Løgstrup, og som man kan møde i Brugsen. Foto: Britta Kristiansen

LØGSTRUP Han startede på sit nye job som præst i august. Og i september blev han far for første gang.

Der har ikke været mange stille stunder siden for 31-årige Jens Birkedal Videbæk. Han er nu præst i de fem kirker Vorde, Romlund, Fiskbæk, Kvols og Tårup. Og dermed sognepræst for de mange sognebørn i hele Løgstrup-området.

Hans liv startede i Nøvling mellem Videbæk og Herning. Faderen havde en gård - jorden blev solgt fra for to år siden - og hans mor laver mad til fester, fællesspisning og ud-af-huset i den lokale hal.

- Så jeg har altid været vant til at hjælpe til. Først ved landbruget og siden med maden. Jeg troede egentlig, at jeg skulle være landbrugsrådgiver. Men efter at have startet på studiet, fandt jeg ud af, at det ikke lige var mig.

Inspirerede af højskolen

- Dernæst tog jeg på højskole. Og det var der, jeg fik inspirationen til at læse teologi, fortæller Jens, da Fjends Folkeblad møder ham i Sognegården i Løgstrup en torsdag i december.

Teologi er et hårdt studie - og det var det også for Jens.

- Heldigvis havde jeg noget praktisk arbejde hos KFUM/K samt Danmission. Det gjorde, at jeg kom igennem den tunge, akademiske del af studiet, siger Jens.

Praktik i Cambodja

Et spændende praktikforløb sendte ham fem måneder til Cambodja med Danmission. Et lærerigt ophold - som han i øvrigt mener, at mange folk burde have.

- Det er sundt og godt at få sat et globalt ansigt på blandt andet flygtningekrisen. Det er en helt anden virkelighed at se tingene derude, fortæller Jens, der sad bag på en scooter ud langs rismarkerne for at komme helt ud på landet til de fattige.

Jens skrev speciale om Grundtvig’s arv i den moderne højskole. Siden gik han på pastoralseminariet for at lære de praktiske færdigheder for at blive præst.

I sommer fik han så sit nuværende job. Og som en del af det at blive præst, så blev der holdt præstevielse eller ordination, som man også kalder det, for ham. Det var en meget højtidelig og speciel aften i Viborg Domkirke, hvor hans nye kolleger, inklusive biskoppen, tog imod ham.

Taget godt imod

Nu bor han så i præsteboligen i Løgstrup med kæresten Christine, der oprindeligt er fra Skive - og datteren Marie, der kom til verden i september.

- Folk har taget rigtig godt imod os. Det er virkelig dejligt at møde sådan en åbenhed, siger Jens, der gerne vil være sådan en præst, som alle kender som en lokal medspiller. De skal kende Jens - og ikke bare præsten Jens.

Derfor har han også inviteret sig selv på kaffe i forskellige sammenhænge. Netop for at blive en integreret del af det samfund, som han arbejder og bor i.

- Løgstrup-området er lidt ligesom det område, som jeg kommer fra. Her mødes man i Brugsen, i idrætsforeningen, børnehaven og skolen, siger Jens, der mener, at den rigtige vej til større forståelse for hinanden er dialog. Vi skal simpelthen tale noget mere sammen. Om det er i Cambodja ude på landet eller i Danmark - så er vejen frem dialog. Man skal udnytte hinandens ressourcer for at få det bedste frem i alle i lokalsamfundet. Og Jens vil gøre meget for at få gang i samtalen med folk i hele området. Han går også gerne til de mange kulturelle arrangementer i lokalområdet - i det omfang, at det kan lade sig gøre med en baby på hjemmefronten.

Fem kirker

Myten om, at præsten kun arbejder om søndagen, kan Jens hurtigt skyde ned. Der er masser af opgaver, når der er fem kirker og de respektive menigheder at tage sig af. Der er konfirmander, minikonfirmander, dåb, begravelse, bryllupper, julegudstjenester og meget andet på programmet for de lokale præster.

I forbindelse med præsteskifte i både Løgstrup og Tårup/Kvols på samme tid, lavede man om i arbejdet. Før var præsten i Tårup/Kvols også præst ved Vestervang Kirke i Viborg. Men nu har man samlet arbejdet omkring de fem kirker på Løgstrup-egnen. I øjeblikket er Jørgen Tjelle Holm konstitueret sognepræst sammen med Jens.

Jens Birkedal Videbæk synes, at det har været hårdt at starte som præst ved fem kirker - og samtidig blive far for første gang. Der skal findes en balance - og den arbejder han på. Men han kan godt se sig selv som præst her også om ti år.

- Men der kan jo ske så meget. Jeg ved heller ikke, om jeg vil være præst resten af livet. Men lige nu er det rigtigt for os at være her, siger sognepræsten og den nybagte far.