Afdød far spiller rolle for Mettes forfatterskab

Mette Bak, der bor ved Hald, har skrevet hestebog og har planer om en hel serie

03. januar 2019, 06:42
1 af 3 Mette Damm Bak har altid været glad for heste. Foto: Britta Kristiansen
2 af 3 Fronten af bogen, som Mette har udgivet.
3 af 3 Mette Damm Bak var meget stolt, da hun pludselig havde sin egen bog i hænderne.

BOG Mette og hendes hovedperson Tine har to ting til fælles - en kærlighed til heste og en sorg over at have mistet deres far som lille.

Mette Damm Bak bor lidt udenfor Hald på Laanumgaard med åbne marker mod Lundø. Her er der god plads til familien og de syv heste. I det forgange år har Mette kunnet skrive en ny titel på visitkortet - ved siden af at være lærer i Ørslevkloster. Hun kan nemlig kalde sig forfatter.

Til store børn

Mette har udgivet bogen Hestedrømme på Forlaget Evig i Skive. Den er især rettet mod børn i alderen 9-12 år.

- Det har været lidt grænseoverskridende at sende bogen ud. For noget af det er jo ret personligt, forklarer Mette. Hun har nemlig delvist baseret historien på egne oplevelser med heste og en syg og afdød far.

Født i Stårup

Mette blev født på landet i Stårup. Men da faderen døde, flyttede familien til Skive. Her fandt moderen senere en sød ny mand, som gav Mette en hest - akkurat som hun havde haft det, da faderen var i live:

- Det præger en, når man mister en forælder tidligt. Og for mig hænger det med heste og min far sammen. En kollega spurgte så en dag, om jeg ikke skulle skrive en hestebog. Og så kunne jeg sige: - Det er jeg allerede i gang med, fortæller Mette. Hun var nemlig for en del år siden begyndt at skrive - men foreløbig kun til skuffen.

Hun tog så kontakt til Forlaget Evig og fik kontrakt på den første af bøgerne om Tine.

- Når jeg skriver, så er jeg syv år igen. Jeg kan mærke alle de følelser, som jeg havde dengang. Og jeg har altid skrevet dagbog, så jeg har alle noterne ved hånden, siger Mette.

3 generationer til hest

Mette Bak har smittet det meste af familien med glæden ved heste. Kun sønnen har ikke helt den samme glæde ved heste. Derimod er datteren med ved konkurrencer og red DM i sommer. Også Mette’s mor er begyndt at ride, så de nu engang imellem kan tage på hesteryg, tre generationer.

- Men hvad er det, der er så dejligt ved heste?

- Det giver sådan en utrolig ro at være sammen med heste. De spørger ikke om noget. Hesten er der bare altid. Det er som en slags terapi - helt uden man ved det, siger Mette.

Hun har allerede ideer til fem bøger om Tine og hestene. Hvor menneskene i bogen er opdigtede, så er hestene alle sammen nogen, som hun enten har eller har haft. Og Mette er ikke sådan en, der kræver fred og ro omkring sin skrivning:

- Nej, jeg kan godt sidde i stuen og skrive, selv om min familie er her. Det gør mig slet ikke noget, fortæller hun.

Til Island?

I bog nummer 4 regner Mette med, at noget af handlingen skal foregå på Island. Meget naturligt, da hestene er islændere. Men om hun selv skal op og researche - eller om hun kan nøjes med at snakke med en Island-kyndig, har hun endnu ikke bestemt.

Mette gik ned i tid i sit lærer-job, da hun fik børn. Og selv om børnene er større nu, så giver det også lidt tid til at kunne skrive - og i øvrigt passe heste. Familien har lige bygget ny ridehal, da den gamle brændte.

Hun berører alvorlige emner som død og begravelse i bøgerne. Og med det håber hun, at hun kan hjælpe andre, der har været i samme situation. Det har også gjort det nemmere for Mette og hendes mor efterfølgende at tale om det, der skete dengang, da faderen døde:

- For det var bare en anden tid dengang. Man snakkede ikke så meget om de døde, siger Mette.

Børn giver råd

Hun får gode råd til de næste bøger af de børn, der kommer og deltager i ridelejre hos hende:

- De er så søde til at give råd om, hvad der videre kunne ske. Jeg havde også en flok piger til at læse den første bog, inden den kom ud. Så jeg kunne vide, om jeg ramte rigtigt med 9-12 år, fortæller den nybagte forfatter, der allerede har skrevet bog nummer to.

Mette roser Forlaget Evig for stor hjælp med bogen. Det er svært at være debutant - men Mette fik god støtte. Og hun er stolt, når hun i dag sidder med bogen Hestedrømme i hænderne.