Stoholm går til filmen

Stoholm viser bogstaveligt talt vejen for andre byer

08. januar 2019, 15:54
1 af 4 En gruppe frivillige er på vej til at etablere MTB-spor ved Stoholm Fritids- og Kulturcenter. Foto: Morten Riisgaard
2 af 4 En af de 11 temavideoer handler om etableringen af Stoholm Festuge, hvis bestyrelse her ses, da den modtog Månedens Buket fra Fjends Folkeblad for godt og vedholdende arbejde mod alle odds i en by, der var opgravet og endevendt på grund af byfornyelse. Foto: Henrik Bagge
3 af 4 En af de 11 temavideoer handler om et korps af bypedeller, der holder Stoholm attraktiv for både lokale og turister. På dette holdfoto ses det første kuld af bypedeller straks efter etableringen af korpset. Foto: Henrik Bagge
4 af 4 I samarbejde med fire andre byer og en række lokale turismeaktører er Stoholm i gang med at etablere en vandre- og cykelsti mellem Stoholm og Skelhøje med den foreløbige titel Kalkkaminoen. Arkivfoto

STOHOLM I 11 nye temavideoer plus en Greatest Hits-video med et sammenkog af de 11 temaer fortælles nu historien om et genfødt Stoholm som resultatet af en bedre organisering og et styrket samarbejde mellem byens foreninger, institutioner og turistvirksomheder. Produktionen er sket i regi af Visit Stoholm.

Byen har gennemgået en særdeles positiv udvikling over de senere år, og en videojournalist har i efteråret 2018 gennem en række temavideoer med ildsjæle fra Stoholm tegnet et billede af udviklingen i byen.

I de 11 videoer af hver 3-5 minutters varighed kan man således stifte bekendtskab med bypedellerne, byfesten, byfornyelse, MTB Centret, samarbejde mellem skolen og Fritids– og Kulturcentret, borgerforeningen, Tænketanken for Stoholm, Sundhedssatellitten og turistsamarbejdet FlagermusenesLand.dk.

Og har man i første omgang ikke lige tid til at se dem alle sammen i ét hug, kan man danne sig et hurtigt overblik ved at se en enkelt video på 9 minutter, som sammenfatter udviklingen i Stoholm fra 2013 til 2018.

En lille trailer for alle videoerne omkring Visit Stoholm kan ses her.

Sprudler af virkelyst

Den udvikling, som beskrives i videoerne, er resultatet af en lang række af borgermøder gennem de sidste fire-fem år, hvor masser af ideer er blevet kastet op i luften, og mange af dem er blevet grebet af ildsjæle, der har fulgt dem til dørs, i mange tilfælde også gennem forskellige arbejdsgrupper.

Til stede på mange af disse møder har også været Mogens Knudsen fra byplankonsulentfirmaet Nærdemokrati.dk i Aarhus, som på nærmeste hold har kunnet følge den sprudlende fontæne af ideer og virkelyst, som har ligget til grund for byens dynamiske udvikling.

- Da jeg startede med at komme i Stoholm i 2013, var der ikke meget samarbejde. I 2018 samarbejdes der på kryds og tværs mellem foreninger, skolen, sundhedssatellitten og turistvirksomhederne, siger Mogens Knudsen.

Andre kunne lære

Og konsulenten vil gerne fremhæve Stoholm som et eksempel til efterfølgelse.

- Mange byer af Stoholms størrelse har problemer med organisering og samarbejde. Det er flot, at Stoholm er nået hertil. En velorganiseret by med frivillig arbejdskraft har gode chancer for en positiv udvikling og for at blive hørt hos byrådspolitikere og fonde. Det er derfor vigtigt, at borgerne bakker op om de mange initiativer, ildsjælene i Stoholm tager, siger Mogens Knudsen.

Blandt de seneste initiativer på Stoholm-egnen er et samarbejde med byerne Sparkær, Mønsted, Daugbjerg og Grønhøj om en vandre- og cykelsti fra Stoholm til Skelhøje på cirka 25 kilometer med tilslutning til Hærvejen og små sløjfer undervejs til både natur- og kulturattraktioner i området. Den sti har foreløbig fået arbejdstitlen Kalkkaminoen.

Mountainbikere på sporet

Et andet initiativ har været etableringen af et Mountainbike-center, et arbejde som stadig pågår.

MTB-centret vil blive åbnet ved Stoholm Fritids– og Kulturcenter, hvor masser af frivillige lige nu arbejder på at lave MTB-spor omkring centret.

Når det arbejde er færdigt, vil der blandt andet være et tre kilometer langt MTB-spor, en teknikbane og en servicestation, der vil kunne bruges af såvel lokale som af MTB-turister.

Videofilmene kan ses her på stoholmfritid.dk/visit-Stoholm