Vestfjends på vægten

I Vestfjends tager de ikke let på det med vægten og sundheden

09. januar 2019, 08:56
1 af 3 Sundheds- og forebyggelsesmedarbejder Anne Søderlind Have fra Sundhedssatellitten Stoholm viser Niels Nielsen og Anna Nørgaard, begge fra Vridsted, hvordan de skal læse de indikatorer, der er blevet printet ud som resultat af de oplysninger om de tos alder, vægt og andre ting, de lige har fodret bodyscanneren med, da de to på skift hoppede op på vægten. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Niels Nielsen, 43, fra Vridsted var mødt op i en polotrøje med påskriften »Vestfjends Aktivitetsklub« og fik afsløret sin kampvægt til 106,2 kilo af Anne Søderlind Have fra Sundhedssatellitten. Det overraskede ham nu ikke. Han følger nemlig i forvejen sin vægt nøje. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Anna Nørgaard, 67, fra Vridsted var mødt op til indvejning hos Anne Søderlind Have fra Sundhedssatellitten med et helt klart mål: Hun vil bare gerne tabe sig fem kilo. Bum. Foto: Henrik Bagge

VRIDSTED I Vestfjends tog de tyren ved hornene lige fra årets begyndelse, da der 2. januar var opstart på forløbet »Sund livsstil i Vestfjends 2019«.

Det skete fra klokken 16.30 i Vestfjendshallens kantine, hvor 25-30 mennesker var mødt op til frivillig indvejning som start på et forløb, der varer året ud, og som sigter på at forøge sundheden blandt deltagerne.

Initiativet er taget af Elsebeth Poulsen, der for et par år siden var med på et af de hold af trivselspiloter, som Sundhedscenter Viborg uddanner hvert år til at virke i lokalsamfundene.

- Jeg gik og tænkte på, at »øv, nu bliver du større og større igen«. Jeg var med i det, der hed »Skive på vægten« for fem år siden, hvor jeg tabte mig seks kilo. Og så mødte jeg Yasser og spurgte ham, om det ikke var noget for motionscenteret at være med til, siger Elsebet Poulsen og refererer til den lokal Yasser El-Matari, der er personlig træner og kostvejleder, og har sagt ja til at være med.

Tegner til succes

En anden, der også har sagt ja til at være med er Birte Mark fra den private sundhedsklinik Mark-zone i Vridsted, der i samarbejde med Anne Søderlind Have fra Sundhedssatellitten står for indvejningen af dagens deltagere, der forsigtigt er begyndt at stikke næsen inden for døren på startdagen.

For et par år siden kørte hun et forløb i privat regi, hvor de nåede op på 30 deltagere. Det skulle de gerne nå igen, og efter forhåndstilmeldingerne at måle, er det også der, man er på vej hen. Men skulle man komme i tanke om det senere, er man altid velkommen til at hoppe på.

- Og det er ikke kun vægttab, det drejer sig om. Det er om i det hele taget at få det bedre fysisk, siger Birte Mark.

- Og der er også nogle, der vejer for lidt, som gerne vil veje lidt mere. Vi har altid fokus på dem, der vejer for meget, og det gør vi jo også de fleste af os, men der er altså også nogle, der ville have godt af at tage på.

Er allerede aktiv

Blandt de fremmødte møder vi Niels Nielsen og Anna Nør-gaard, begge fra Vridsted.

Mens Anna på 67 år bare har et helt konkret mål om at tabe sig fem kilo, har Niels på 43 år et større perspektiv på sin deltagelse.

Han er mødt op i en polotrøje med påskriften »Vestfjends Aktivitetsklub« og har lige fået afsløret sin kampvægt til 106,2 kilo, men hans vantro derved er til at overse.

Han har nemlig nøje fulgt sin egen vægt, siden han for nogle måneder siden vandt et gavekort til det lokale motionscenter, og med det samme tog det i brug.

- Så jeg er allerede blevet lidt bidt af det, siger Niels, der kan afsløre, at han allerede er på vej nedad.

- Jeg har smidt fire kilo indtil videre. Og jeg har faktisk kun taget et halvt kilo på i julen, på trods af at jeg ikke har trænet i en hel uge og spiste fed mad, som jeg plejer.

Hvor usund er man egentlig?

Det lyder, som om Niels allerede er i rette gænge, så hvad skal han egentlig bruge et forløb som dette til?

- Til at finde ud af, hvor usund min krop egentlig er. Man ved jo godt, den ikke er helt god, når man kigger på det ekstra, der har sat sig rundt omkring, griner den lattermilde Niels, mens han tager et godt greb i siden på sig selv.

- Så jeg vidste godt, den var gal. Jeg vil bare finde ud af, hvor galt det står til, og det kan jeg jo få målt her, siger Niels og nikker over mod bodyscanneren.

Den vil der være mulighed for at komme på sidste tirsdag i hver måned, og desuden planlægges løbende en række events omkring motion, kost og støttegrupper.

Forløbet slutter den 17. december 2019.