Mange millioner til Ørslev Kloster

51 millioner kroner er bevilget til det 800 år gamle kloster i Nordfjends

11. januar 2019, 06:57
1 af 2 Ørslev Kloster skal ikke bare være et arbejds-refugium, men også et rekreativt og kulturelt besøgssted. Arkivfoto: Anne Kirstine Hansen
2 af 2 Garry og Janne Fruergaard Keyes, klosterforvaltere på Ørslev Kloster, har de helt store smil på efter offentliggørelsen af bevillinger på i alt 51 millioner kroner til Ørslev Kloster. Pressefoto

KULTUR - Vi glæder os til at realisere de mange projekter, som donationerne på 51 mio. kr. muliggør. Med et fokus på de langsigtede og bæredygtige løsninger glæder vi os til at tage arbejdshandskerne på og skabe noget vigtigt for Limfjordsegnen og lokalområdet her i Nordfjends.

Sådan siger Garry og Janne Fruergaard Keyes, klosterforvaltere på Ørslev Kloster, efter offentliggørelsen af bevillingerne.

Ørslev Kloster får nyt liv i et omfattende restaurerings- og udviklingsarbejde over de kommende år. En samlet bevilling på 51 millioner kroner fra en række fonde og foreninger gør det muligt at fremtidssikre det 800 år gamle nonnekloster. Klosteret spiller i dag en vigtig samfundsrolle – både som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt besøgssted.

40.000 refugiegæster

Med en samlet donation på 51 mio. kroner muliggør nogle af landets største fonde restaurering og udvikling af Ørslev Kloster Arbejdsrefugium. Det over 800 år gamle nonnekloster har siden 1969 givet arbejdsro til over 40.000 refugiegæster. En samlet donation sender arbejdsrefugiet sikkert ind i fremtiden, ifølge bestyrelsesformand Mads Bille.

- Med donationen kan vi nu aktivere og styrke det historiske klosteranlæg. Vi sikrer stedets enestående funktion, historie og atmosfære. Projektet er en del af en gennemarbejdet forretningsplan og strategi, hvis hovedformål er at sikre Ørslev Kloster som en vigtig del af den nationale kulturarv og som en væsentlig del af en regional ressource, siger Mads Bille.

Ekstra værelser

Helt konkret betyder det kommende arbejde, at der bliver etableret 11 ekstra værelser, og at der kommer et trappeforløb fra kælderens folkestue til kirkens tårn, så man kan bevæge sig rundt i hele anlægget. Klostrets portnerbolig bliver desuden udbygget til gruppeophold med otte af de ekstra nævnte værelser. Ydervægge, døre og vinduer bliver restaureret, og tekniske installationer bliver fornyet. Samlet set forbedres faciliteterne både inde og ude.

Der skal anvendes bæredygtige og langsigtede løsninger. Det samlede kulturmiljø med kirke, kloster, gård og de omgivende 48 tønder land med skov, enge og park udgør nemlig et af de absolut bedst bevarede nonneklostre, som er tilbage i de nordiske lande.

- Vi er glade for de mange generøse fondsdonationer, som vil give nyt liv til Ørslev Kloster og komme mange mennesker til gode, siger klosterforvalter og middelalderarkæolog Janne Fruergaard Keyes, der sammen med sin irske mand Garry Keyes, som også er middelalderarkæolog, står for den daglige ledelse af refugiet.

- Udviklingen af Ørslev Kloster er samtidig et almennyttigt projekt, der skal komme flest mulige til gode. Klosterområdet spiller i dag en nyttig og aktuel samfundsrolle - både som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt besøgssted for mere end 20.000 mennesker hvert år.

Et sted for de mange

Til parken og skoven er der offentlig adgang året rundt, og klosteret afholder over 100 rundvisninger om året samt to-tre events, der trækker mange mennesker til fra nær og fjern. Til disse mange besøgende vil der blive etableret en formidlingsenhed, så alle kan gå beriget fra et besøg på Ørslev Kloster – også selvom man ikke i det daglige kan komme indenfor i klosteret, hvis man ikke er på arbejdsophold.

Projektet sættes for alvor i gang i januar 2019 og vil være færdigt inden udgangen af 2021. Arbejdet er tilrettelagt sådan, at man stadig vil kunne bo på Ørslev Kloster undervejs og endvidere har god mulighed for at følge det spændende projekt.

FAKTA: De støtter

Støtten til Ørslev Kloster er på lige godt 51 mio. kr. og kommer fra:

A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal (20 mio. kr.)

Foreningen Realdania (9,3 mio. kr.)

Spar Vest Fonden (7.863.586 kr.)

Augustinus Fonden (5 mio. kr.)

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (5 mio. kr.)

Slots- og Kulturstyrelsen (1.266.000 kr.)

Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond (1 mio. kr.)

Skive Byråd (1.613.586 kr.)

Skive Kommunes Vækstpulje (330.000 kr.)

Skive Kommunes Landsbypulje (250.000 kr.)

Sportgoodsfonden (150.000 kr.)