Populære træpiller

Træpiller er et billigt og miljømæssigt godt valg

27. januar 2019, 07:05
Thomas fra Vestjyllands Andel i Grønhøj har fyldt lageret op med træpiller og briketter. Foto: Pia B. Jakobsen

Grønhøj Danskernes forbrug af træpiller er stadigt stigende. Det kan Torben Agersnap fra Vestjyllands Andel i Grønhøj bekræfte.

Træpiller er fremstillet af restprodukter i form af savsmuld og træspåner fra møbelindustrien.

- Vores piller kommer primært fra en pallefabrik i Ribe. Her tager man tager hele, afbarkede stammer ind og laver piller af restproduktet, fortæller Torben Agersnap.

Vestjyllands Andel sælger træpiller fremstillet i Danmark, Sverige og Baltikum, og Torben Agersnap roser særligt de danske leverandører.

- Der er en høj disciplin i dansk produktion, og kvalitetskontrollen fungerer godt.

Det er vigtigt, at pillerne er hårdt pressede, så man undgår smuld. Vandindholdet har også betydning for brændværdien. Det er lavt i træpiller generelt.

I Grønhøj kan du hente pillerne løst eller i sække. De kan også leveres.

Skovbrande i Sverige

Torben Agersnap fortæller, at 2018 var et specielt år. Det regnede så meget, at det hele vinteren var svært at skove. Det betød, at man i marts sidste år havde problemer med at skaffe træpiller nok.

2019 forventer han også ser anderledes ud. Sommeren 2018 var tør, og i Sverige, som er storproducent af træpiller var voldsomme skovbrande.

- Vi plejer også at købe svenske træpiller, men de har en mindre produktion i år, siger Torben Agersnap.

Han anbefaler derfor, at man sikrer sig og eventuelt tegner kontrakt med sin pilleleverandør. Kontrakten sikrer ikke bare forsyningssikkerheden, den sikrer også, at man undgår prisstigninger.