- Man øver sig på dem, man er omkring

Vibeke Ebbesen modtager Månedens Buket

03. februar 2019, 07:20
Vibeke Ebbesen modtager Månedens Buket, efter hun i 40 har holdt fast i ældreplejen, og i hele sit liv har holdt fast i Fjends. Foto: Henrik Bagge

FJENDS Hun er lige flyttet 2,5 kilometer, men det er så også tæt på at være det meste, hun er flyttet i sit voksenliv.

Lederen af Pleje- og Omsorgscentrene Sjørup og Birkegården i Stoholm, Vibeke Ebbesen, kunne den 5. januar se tilbage på 40 års arbejde på ældreområdet – de seneste knap 12 år som leder af Pleje- og Omsorgscenter Sjørup og fra 2010 også Birkegården i Stoholm.

Og den loyalitet er ikke tilfældig. Der er nemlig to ting her i livet, Vibeke Ebbesen er ret sikker på. Hun hører til i ældreplejen, og hun hører til i Fjends.

- Jeg er en landpige. Jeg befinder mig bedst ude på landet, siger Vibeke Ebbesen, der nu er flyttet i en lejebolig i Mogenstrup, efter hun i knap 30 år har boet på en landejendom lidt uden for byen sammen med sin nu afdøde mand.

Hjemme på heden

Som udpræget naturmenneske ville hun gerne blive tæt på det, hun kender.

- Nu har jeg været derude på heden så længe, og jeg kan godt lide at gå mine ture derude blandt rådyrene og det hele, siger Vibeke Ebbesen og indrømmer, at hun nok er lidt en hjemmefødning.

Hun er faktisk barnefødt i Hammershøj på den forkerte side af Viborg, men flyttede tidligt til Nr. Søby. Som 16-årig blev hun ung pige i huset i Stoholm, inden hun i fire måneder kedede sig bravt på det, der i dag er SP Moulding.

- Men så ringede hende, jeg var i huset hos og sagde, at de manglede afløsere i plejen. Så det søgte jeg og startede her helt uden forudsætninger, siger Vibeke Ebbesen i sit kontor på Sjørup Ældrecenter.

Hun var 18 år, da hun startede i Sjørup i 1978, blev fastansat i 1979 og blev uddannet til sygehjælper i 1984.

I årene 1992-94 blev hun uddannet som Fjends Kommunes allerførste social- og sundhedsassistent, inden hun fik tanken, at der måske var lige så spændende på sygehusene eller i psykiatrien.

- Jeg var lidt rundt på sygehusene via vikarbureauerne, men nej, jeg kunne mærke, at det skulle være ældreområdet.

Borgeren i centrum

Ledelsesdelen endte hun lidt tilfældigt i, men da interessen først var vakt, kastede hun sig over en række lederuddannelser, hvor det sidste hun har lagt på er coaching.

- Jeg syntes, det var vildt spændende at læse teorien og så gå hjem og afprøve den i praksis, siger Vibeke Ebbesen og indrømmer, at medarbejderne nok har mærket lidt til det.

- Jeg har nok prøvet det lidt af på dem, og mine børn bemærkede det også derhjemme. De sagde: »Nå mor, du er da vist i gang med at øve dig nu«. Og det måtte jeg jo så indrømme, at jeg var. Man øver sig jo på dem, man er omkring, siger Vibeke Ebbesen.

Noget af det, medarbejdere og børn kan have mærket, er, at Vibeke Ebbesens udgangspunkt er borgeren i centrum.

Det mærker beboerne på hendes to arbejdspladser også til. Hun kan nemlig godt lide at omgås de ældre, og hun elsker, når de øser af deres livsvisdom. Sådan har hun haft det i 40 år.

Og en livslang loyalitet over for både de ældre og Fjends er også noget, vi på avisen gerne vil belønne med Månedens Buket fra Kornblomsten.