Uge Sex: Grænser på skoleskemaet

Børn og unges adfærd online får særligt fokus i seksualundervisningen

02. februar 2019, 06:26
Arkivfoto: Christian Als/Ritzau Scanpix

FJENDS Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede af en dreng fra 8.b på Snapchat? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes »billig luder« på Instagram?

Når det mandag den 4. februar ringer ind til årets Uge Sex, er temaet »grænser« på skoleskemaet – og i år inviterer Sex & Samfund forældre i Region Midtjylland med til at starte snakken om sociale medier og grænser med deres børn.

- I år sætter vi fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier. Jo tidligere vi sætter ind med redskaber til at fornemme, forstå, og respektere hinandens grænser, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, hvad der er på spil, når man bygger relationer til andre, og jo bedre ruster vi dem til en virkelighed, der både er online og offline, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex-tema.

- En vigtig brik er seksualundervisning fra de helt små klasser – og den skal fortsætte op igennem ungdomsuddannelserne, men forældrene har også ansvaret for at starte snakken om grænser og sociale medier med deres børn og unge, siger Lene Stavngaard.

Forældre ikke klædt på

En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knap to ud af tre danske forældre ikke føler sig klædt på til at starte snakken med deres børn og unge om intime grænser og grænser på sociale medier. Det gælder også midtjyske forældre.

Samtidig frygter tre ud af fire danske forældre i nogen, i høj eller i meget høj grad, at deres barn eller teenager kan blive mobbet på sociale medier, udsat for ufrivillig billeddeling eller en seksuel krænkelse.

- Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre synes, det kan være lidt svært, akavet eller udfordrende at tage snakken med vores børn om, hvad de oplever på sociale medier, ligesom rigtig mange også frygter, at deres børn får overskredet deres grænser. Derfor tilbyder vi under årets Uge Sex alle forældre at være med i Den Ultimative Forældredyst, hvor forældre kan klæde sig selv på til at starte snakken med deres børn, opfordrer Lene Stavngaard.

Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser over hele landet.

Over halvdelen af danske skoleelever og cirka 14.000 undervisere over hele landet deltager i årets Uge Sex. I Region Midtjylland deltager knap 80.000 elever i Uge Sex.