Var det noget at blive lægdommer?

Viborg Kommune søger 322 nye domsmænd og nævninge

31. januar 2019, 15:30
Foto: Helmut Vogler

Fjends Borgere i Viborg Kommune kan fra den 31. januar 2019 søge om at komme på den grundliste, hvorfra Vestre Landsret udtrækker lægdommere, der skal være med til at afgøre straffesager i årene 2020-2030.

En lægdommer er en helt almindelig borger, der som domsmand eller nævning har sagt ja til at hjælpe de juridiske dommere i byret og landsret med at vurdere spørgsmål om skyld og straf.

Grundlisten skal gerne afspejle diversiteten i Viborg Kommunes befolkning hvad angår køn, alder, etnicitet, geografi, uddannelse og job, så det er vigtigt med et bredt ansøgerfelt.

Skal ikke være ekspert

Byrådsmedlem Niels Dueholm (S) er formand for det udvalg, som har til opgave at udarbejde en liste over egnede lægdommere til Vestre Landsret, og han opfordrer alle interesserede til at søge om optagelse på listen.

- Hvis man synes, det lyder spændende og gerne vil tage ansvar og engagere sig i vores samfund, så er det helt oplagt at tilmelde sig. Man skal ikke på forhånd vide noget om jura eller lovgivning. Det handler om at følge sin egen samvittighed og bidrage til vores fælles retssamfund og -sikkerhed, siger Niels Dueholm i en pressemeddelelse.

Nye lægdommere får grundig information om deres opgave, inden de deltager i deres første sag, og de skal regne med at blive indkaldt cirka fire gange om året. De får 1100 kroner per dag, de møder i retten.

Skal opfylde visse krav

Men selv om man søger så bredt et felt som muligt, er der stadigvæk nogle krav, man skal leve op til for at komme i betragtning.

For det første skal man være bosiddende i Viborg Kommune.

For det andet skal man være fyldt 18 år og ikke fylde 80 år inden udgangen af 2023.

For det tredje skal man være dansk statsborger og have tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.

Og for det fjerde skal man have en ren straffeattest.

Desuden er personer i nogle erhverv udelukket fra at være lægdommer. Det gælder blandt andre dommere, advokater, ansatte i politiet og præster i alle trossamfund.

Udvalget vælger

Selv om man lever op til disse krav, er der ingen garanti for, at man kommer med på grundlisten.

Grundlisteudvalget tjekker alle ansøgninger og udvælger i alt 322 personer til den endelige liste, som Vestre Landsret bruger, når de trækker lod til hvervet som nævning eller domsmand i forskellige retssager.

Hvis man gerne vil være lægdommer, kan man få mere at vide og sende ansøgning senest den 28. februar 2019 på Viborg Kommunes hjemmeside viborg.dk/lægdommer.

Der er også mulighed for at deltage i informationsmøder i Retten i Viborg mandag den 4. februar kl. 16.30 og onsdag den 20. februar kl. 18.30.