Det´ ren kage, mand

Maibritt er konditor og laver kagen til den helt store fest

06. februar 2019, 06:15

STOHOLM Det kom som sendt fra himlen, da Poul Nørgaard ringede en aften i foråret 2016 og spurgte, om hun havde lyst til at være konditor i hans bagerforretning i Stoholm.

Det havde hun, men måtte også advare om et lille problem. Hun var gravid og skulle på barsel inden så længe.

»Det tager vi, som det kommer,« var indstillingen hos Poul Nørgaard, og siden har 28-årige Maibritt Lieding Bech fra Stoholm været ansat hos Bager Nørgaard i Østergade.

Hun er uddannet konditor fra Doktors Bageri i Viborg i 2010, og hun er konditor med stort K, ikke bager.

- Jeg laver kun kage, og det er mig, der finder på alle nye kager. Det står jeg ene og alene for, siger Maibritt, der derfor altid har en livlig fantasi med på arbejde.

Kommer langvejs fra

I dag er hun i gang med at forberede en kage til navngivningsfest for Magnus fra Skive.

Der kommer kunderne nemlig også fra. Og Viborg. Og Aarhus og Sjælland.

- Det kan for eksempel være til gamle Stoholmere, der nu bor længere væk, og så tager forældrene lige kagen med herfra, siger Maibritt og knækker et tyndt stykke af en plade hvid chokolade, så den passer perfekt ind i den mosaik, hun har bygget som en mur rundt om Magnus´ chokoladekage med passionscreme.

Forberedelsen til kagerne sker altid i samarbejde med kunderne.

- Her har de ringet, at de blev omkring 25, så har de sagt et beløb, og så laver jeg kage ud fra det. Så det er jo til at forstå, siger Maibritt, der også har mødt lidt mere afvigende ønsker fra kunderne.

Men hun har aldrig måttet sige, at det ikke kunne lade sig gøre.

- Vi lavede en bryllupskage med basilikum-mousse i. Jeg var selv skeptisk, men gjorde naturligvis, som kunden ville have det. Jeg smagte den selvfølgelig også, og det kunne godt gå, men jeg skulle ikke selv have den til min bryllupskage. Men de kom med opskrift og det hele, og så skulle jeg bare følge den, griner Maibritt.

Gik den anden vej

Hun får indimellem konkurrence fra amatører, der går op i »Den store bagedyst« og tænker, at det kan de da også gøre.

- Men så er der også folk, der kommer ind og siger: »Nu fik vi en kage sidste gang, og den var ikke okay, så nu vil vi gerne til en rigtig bager.« Så det er jo positivt.

Hendes arbejdsgiver kan også kun se det positive i at have en konditor fast ansat.

- Da alle de kloge sagde, at nu skulle man skære ned på kager og kun have fem forskellige, fordi der ikke var penge i det, da gik vi den modsatte vej. Det er god reklame og et godt udstillingsvindue for os, og der er ikke ret mange bagere tilbage, der har en konditor, slet ikke i de små byer. Men det har vi, og det er vi glade for. Og jeg tror da, Maibritt synes, at hun har nok at se til, siger Poul Nørgaard, mens Maibritt grinende møver sig forbi med frugt til at pynte kagen til Magnus med.