Kvægkongres: Vi skal turde flytte os

10. marts 2019, 13:38
Dansk kvægbrug er i verdensklasse, når det gælder dyrevelfærd, medicinforbrug og bæredygtig produktion, lød det blandt andet på kvægkongres 2019. Arkivfoto: Britta Kristiansen

LANDBRUG - Jeg kan se en rigtig god mening med det, jeg laver. Jeg er fødevareproducent, og det er jeg stolt af.

Sådan lyder det fra en af landmændene i den video, der indledte Kvægkongres 2019 i Herning Kongrescenter, hvor over 2400 landmænd, eksperter, forskere og andre landbrugs- og fødevareinteresserede mødtes for at tale om fremtiden for dansk kvægbrug.

- Ved at samarbejde på tværs af vores andelsselskaber, og ved at inddrage ydelseskontrollen, dyrlægerne, universiteterne og myndighederne arbejder vi i kvægklyngen for de bedst mulige forhold for de danske kvægproducenter. Det skaber merværdi, at vi er sammen om udvikling, innovation og implementering, sagde Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, i sin beretning.

Derfor har bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Kvæg udarbejdet en strategi for kvægbrugets strategiske mål mod 2020. Den består af seks mål, der er væsentlige for kvægbrugets fremtidige udvikling.

Miljø og klimavenlig mælkeproduktion med recirkulering af næringsstoffer, høj dyrevelfærd og et minimalt, men ansvarligt antibiotikaforbrug, god ledelse og attraktive arbejdspladser, konkurrencedygtig produktion og profitable investeringer, positiv og tæt dialog med forbrugerne og plads til natur og biodiversitet på alle bedrifter.

- Vores fælles indsats for at opfylde målene vil være med til at sikre, at dansk mælke- og oksekødsproduktion også i fremtiden er blandt verdens mest bæredygtige, innovative og troværdige, så vi fortsat laver produkter, der er efterspurgt i hele verden. Produkter som er en sund forretning for både os som kvægproducenter og det samfund, som vi er en del af, sagde Christian Lund.

Formanden sluttede af med ros og en opfordring til kvægproducenterne om at blive ved med at udvikle sig.

- Vi har en produktion, vi med rette er stolte af i dag. Dansk kvægbrug er i verdensklasse, når det gælder dyrevelfærd, medicinforbrug og bæredygtig produktion. Vi producerer mælk og kød, som er byggesten i en sund ernæring. Og som er efterspurgt i hele verden. Den position skal vi fastholde. Vi skal sammen udvikle vores erhverv, turde flytte os og sætte os selv i spil, sagde Christian Lund.