Anker vender oste langt under jorden

Jobbet som forpagter af en kalkmine er helt specielt og rummer mange arbejdsopgaver. For Anker Jepsen indebærer jobbet blandt andet også en ugentlig tjans med at vende 1200 Jens Langkniv oste

06. juli 2012, 13:35
Hver uge vender grubeforpagter Anker Jepsen 1200 oste i det underjordiske i Daugbjerg Kalkgruber.

En ost tager den tid en ost skal tage...

Sætningen er hørt før og i en anden sammenhæng, men for Anker Jepsen, forpagter af Daugberg Kalkgruber, har ordene sikkert en helt speciel betydning. Han er nemlig manden, der hver mandag vender de 1200 oste, som står og hygger sig i de helt ideelle betingelser som den underjordiske grubeluft i Daugbjerg giver dem.

- Luftfugtigheden ligger på 94 og temperaturen er 8 grader året rundt. Det er helt perfekt for ostene, som ligger her og modner i 6 uger, fortæller Anker Jepsen.

Ostene fremstilles på Dybbækdal Mejeri, der deler matrikelnummer og bygninger med Thise Mejeri. Navnet er, naturligvis, Jens Langkiv ost og arbejdet med at tage hånd om ostene, mens de befinder sig under jorden, er lagt i hænderne på grubeforpagteren, som bruger et par ugentlige timer på arbejdet med at få ostene vendt. Det er også ham, der henter og bringer ostene op til dagslyset ved kiosken, hvor de bliver henholdsvis hentet og bragt af Dybbækdal Mejeri

Den smagfulde ost, som er i kategorien mellemlagret, forhandles også i kiosken ved kalkgruberne, og det er skik og brug at besøgende efter en tur i gruberne får smagsprøver på osten og på den lokale Daugbjerg-pølse, som også modner i gruberne, hvor den spreder en herlig duft i gangene.

Populær ost

År efter år er der besøgende, der vender tilbage med det ene formål at købe Jens Langkniv osten.

- Vi har især mange tyskere, der stiler lige hen imod køleskabet.Vi kan se, at de kender vejen, fortæller Anker Jepsen.

Men ellers er det naturligvis først og fremmest gruberne og deres historier, der i sig selv har de besøgendes store interesse. Minerne er også Danmarks største overvintringssted for flagermus og derudover kan du forudbestille rundvisning i gruberne og arrangementer med historiefortælling, ost og rødvin. Du kan også bestille din næste fest. Daugbjerg Kalkgruber tilbyder at lægge hus til livets store fester i den skovpavillion, der knytter sig til stedet.