Fejl i tusindvis af pas i Viborg og Skive

I alt 37.876 personer i de to kommuner skal måske have skiftet passet ud

23. april 2019, 13:04
Arkivfoto: Mikal Schlosser/Ritzau Scanpix

Fjends 228.000 pas udstedt i 18 kommuner i 2014-17, herunder både Skive og Viborg, risikerer at skulle skiftes ud, fordi Rigspolitiet har konstateret fejl i optagelsen af fingeraftryk i pasbestillingssystemet.

Det har resulteret i, at venstre hånds aftryk er lagret som højres og omvendt. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det er en borger, som ved et tilfælde opdager fejlen i efteråret 2017. Vi er nu i dialog med politiet, så vi kan få afklaret, om alle berørte borgere skal have nyt pas, og vi er dialog med leverandøren af it-systemet, så vi sikrer, at ingen borgere står med en ekstraregning, siger direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf til avisen.

Ifølge en oversigt fra KL er der i Viborg Kommune i perioden 2015-2017 udstedt 23.610 fejlbehæftede pas, mens der i Skive Kommune i perioden 2014-2017 er udstedt 14.266 fejlbehæftede pas.

Passene er gyldige

Jonathan Jørgensen er direktør i Kube Data, som leverer systemet, hvori fejlen er opstået, og ifølge ham er der tale om en teknisk fejl, som ikke burde kompromittere borgernes personlige oplysninger.

- Det er vanskeligt at forestille sig, at det skal give borgerne store problemer. Det er kun Rigspolitiet, der har adgang til krypteringsnøglen, hvori fejlen ligger, og mange af de berørte borgere har formentlig rejst med passet uden problemer, siger direktøren.

Tirsdag formiddag oplyser Rigspolitiet på Twitter, at passene er gyldige.

- En fejl hos kommunernes it-leverandør har medført fejl i biometriske oplysninger i en række pas. Men passene er stadigt gyldige. Borgere, der har spørgsmål, kan henvende sig hos deres kommune, skriver Rigspolitiet på Twitter.

Det er regler, der trådte i kraft i 2012, der kræver, at alle nye pas skal have lagret fingeraftryk i passets chip, hvorved det skulle blive sværere at forfalske pas.