Kokken glæder sig altid til sommer med mange farver

Sommeren er en herlig tid at være kok. Det er skønt at kunne trylle med alle farverne, bruge blomster og sprøde, sarte skud som pynt. Alle grønsager er sprøde og friske. Så jo - her på Hjarbæ

09. juli 2012, 14:45
Troels Pedersen har lidt grønt bag ved Hjarbæk Kro, så der ikke er langt for at få indbydende pynt til maden.

 Troels Pedersen er kok på Hjarbæk Kro - men ikke bare det - han er søn af Jannie og Erland Pedersen, der ejer og driver kroen. For et år siden kom han »hjem« til forældrene for at styre køkkenet på Hjarbæk Kro. Nu er han og kæresten så også ved at købe sig ind i kroen, så de senere på året kommer til at have halvpart. Troels er udlært kok på Højslev Kro og har blandt andet arbejdet i Spanien.

Når man snakker med Troels, så fornægter hans forkærlighed for sommermad sig ikke. Han er meget begejstret over de muligheder, som årstiden bringer til køkkenet:

- Der er masser af grønt, der er små skud, sprøde gulerødder. Det spiller virkelig med alle farverne på tallerkenen, siger Troels. Bag ved kroen har han sået lidt grønt, så der ikke er langt at gå efter alt det flotte grønne til maden.

Hjarbæk Kro har et klassisk menukort, der gælder året rundt.

Men hver dag kører man en menu, hvor Troels og de andre i køkkenet kan få lov at folde sig ud med årtidens bedste produkter. Indtil Sankt Hans havde man nogle rigtig fine asparges fra den lokale avler, og sådan nogle perioder er rigtig gode, mener Troels.

Han nyder meget at tilrettelægge menuen efter, hvad der lige i øjeblikket er aller bedst.

Nogle af de bedste råvarer om sommeren for Troels er friske ærter og jordbær. Friske røde jordbær er en af hans egne favoritter.

En af favoritterne hos kunderne om sommeren er rødspætter:

- Nogle gange er det ligesom en steppebrand - én gæst får serveret rødspætter - og pludselig vil alle have rødspætter. Til frokost er der især stjerneskuddet, der er populært, siger Troels. Og mens Fjends Folkeblad er på besøg på kroen, er det netop frokosttid. Og ordrerne på stjerneskud kommer ind i en lind strøm til køkkenet, hvor der derfor skal steges og dampes fisk. Og en dejlig duft breder sig.

Også de mange gilder, som Hjarbæk Kro laver mad til, får gavn af de mange spændende muligheder om sommeren. Troels synes, at folk er gode til at tage imod råd om den mad, som er i sæson - og ikke kun vælger alle klassikerne:

- Og jeg ville jo blive lidt træt af det, hvis jeg kun skulle stege wienerschitzel året rundt, griner Troels Pedersen.