Godt gang i bestøvning af Kartoflens Univers

Kartoflens Univers bliver også et videnscenter med fortid, nutid og fremtid

08. maj 2019, 13:16
Gregers Laigaard (den høje herre med ryggen til) og Jørn Ussing Larsen (siddende på pallen), har udvekslet erfaringer og tror, at Kartoflens Univers og Kornets Hus på sigt kan få noget ud af at arbejde sammen. Privatfoto

Grønhøj Et besøg hos kartoffelleverandøren Danespo har givet turismekonsulent Britta Leth inspiration til at etablere et stort drivhus og laboratorium i forbindelse med oplevelsescentret Kartoflens Univers, hvor arbejdet omkring bestøvning og forædling kan præsenteres og formidles.

Danespo, der har over 150 sorter på markederne i Europa, Mellemøsten og Afrika, er i 2018 flyttet ind i helt nye lokaler i Give med moderne laboratorium og drivhuse, hvor man gennemfører et unikt arbejde omkring forædling af nye sorter, så markedets behov kan opfyldes.

Her udvikles nye kartoffelsorter, hvor egenskaber som udbytte, knolde, kvalitet, residens og lagerholdbarhed bliver vurderet med over 70 forskellige karakterer. Der arbejdes med mere end 40.000 gener i kartoflens verden.

Samarbejde med Kornets Hus

Bestyrelsen for »Liv på Alheden«, der står bag Kartoflens Univers, har udvekslet erfaringer med idémanden bag Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, og projektleder Peder Hermansen.

Formand for »Liv på Alheden« Gregers Laigaard var rigtig glad for mødet, der blandt andet gav masser af inspiration til indretning af Kartoflens Univers og det kommende arbejde med at søge midler hos fonde. Der var ved mødet enighed om, at de to projekter, Kornets Hus og Kartoflens Univers, fremover kan få stor glæde af et samarbejde.

Indgang gennem jordhule

Vigtige elementer i Kartoflens Univers er kartoflens og kartoffeltyskernes historie.

Der arbejdes på, om filmen »Eventyret om den vidunderlige kartoffel« kan bruges i formidlingsarbejdet omkring kartoflens historie med oprindelsen i Sydamerika, rejsen til Europa og videre til Danmark, hvor kartoflen blev den vigtigste føde for millioner af mennesker.

I årene 1759-61 tog mange tyskere imod et tilbud fra Kong Frederik V om at opdyrke heden. Her dyrkede de kartoflen og fik dermed navnet »Kartoffeltyskerne«.

Nogle måtte i starten bo i jordhuler, og i »Liv på Alheden« pønser man på, om sådanne jordhuler kunne være indgangsportalen til Kartoflens Univers.