Bedre naturstier til Mønsted

Midler fra Hedeselskabets medlemspulje baner vejen for bedre adgang til naturen omkring kalkminebyen

09. maj 2019, 12:17
Foto: Ann Dithmer

Mønsted Snart får borgerne og de mange turister, som især Mønsted Kalkgruber tiltrækker, bedre adgang til den omkringliggende natur med et løft af områdets naturstier.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Hedeselskabet.

Det er et af resultaterne af den omfattende områdefornyelse, som Mønsted for øjeblikket undergår.

Det er Mønsted og Omegns Lokalråd, der har sendt en ansøgning til Hedeselskabet, og det har nu resulteret i, at selskabet støtter projektet med 25.000 kroner fra dets medlemspulje.

- Vi har en utroligt aktiv lokalbefolkning, og gennem de seneste år har vi afholdt en række borgermøder for at arbejde med den fortsatte udvikling, siger tovholder Kurt Mosgaard fra Mønsted og Omegns Lokalråd.

Skal gøres farbar

Borgermøderne har udmøntet sig i fem arbejdsgrupper, hvoraf den ene har arbejdet med grønne områder.

- Vi har nogle fantastiske grønne områder med blandt andet Mønsted og Daubjerg Plantager, men de kan også være ufremkommelige, med mindre man er meget lokalkendt. Målet er derfor at afmærke en række ruter, og efterfølgende nedsætter vi et pedelhold, som vil holde øje med, at stierne er pæne, siger Kurt Mosgaard.

Han mener i øvrigt, at stiforløbet også bør have interesse for nabobyerne Lånum, Daugbjeg, Stoholm og Sparkær.

Frem med pæleboret

Håbet er både at få flere Mønsted-borgere ud i skovene og samtidig tiltrække tilflyttere.

Et par lokale ildsjæle, Ove Harrestrup og Per Vegger, har påtaget sig at indgå aftaler med lodsejere og finde ruterne i skovene, og derefter indkaldes et arbejdshold med pælebor.

Lokalrådet søgte nemlig helt specifikt Hedeselskabets medlemspulje om midler til at afmærke ruter og sætte skilte og kort op, så det bliver nemmere at finde rundt.

- Undersøgelser peger på, at vi danskere har fået et mere distanceret forhold til naturen, og den danske natur har så meget at byde på. Dette projekt er med til at gøre skovene i dette område mere tilgængelige, og det formål passer rigtig godt med Hedeselskabet. Skov er en del af vores DNA, siger Vibeke Højen, projektchef i Hedeselskabet.