Da tysken indtog heden i 1940

Fortælling i Stoholm Kirkecenter om tysk besættelse og tyske flygtninge

12. maj 2019, 06:51
Peder Skovmos Nielsen fortæller om tyskernes indtog på heden i 1940 og forvandlingen af heden til Nordeuropas største flyveplads. Privatfoto

Stoholm Fjends Egnshistoriske Forening indbyder til fortælleraften og udstilling af mere end 50 billedplancher i Stoholm Kirkecenter onsdag den 15. maj fra klokken 19.

Peder Skovmos Nielsen fortæller om tyskernes indtog på heden i 1940 og forvandlingen af heden til Nordeuropas største flyveplads. Foredraget er med særligt fokus på indvirkningen på lokalbefolkningen.

Det er historien om det, der senere blev til Flyvestation Karup, om hvorfor det blev Hessellund Hede ved Gedhus/ Karup, om beslaglæggelsen af de mange gårde og ejendomme, de markante anlæg, arbejdspladsen og tidslinjen for projekt Fliegerhorst Grove, der ved krigens afslutning var på 6000 tønder land og pigtrådshegnet omkring pladsen var 47 kilometer langt.

Strøm af tyske flygtninge

Der berettes om de voldsomme flygtningestrømme af tyskere, der forsøgte at undslippe de sovjetiske styrker, der rykkede frem mod vest. Omkring 23.000 af disse nødstedte mennesker blev samlet bag pigtråd i lejrene Gedhus, Grove og Pilhus, set med nutidens øjne under umenneskelige forhold.

Krigskirkegårdene i Gedhus og Grove med over 2600 navne står som et dystert minde om denne periode i Danmarkshistorien.

Peder Skovmos Nielsen er frivillig i Julemærkefonden, der støtter julemærkehjemmene, så flere mobbede og ensomme børn kan få et ophold på et af de fem Julemærkehjem. 40 kroner af entreen går ubeskåret til dette gode formål.

Der bliver pause midt i fortællingen, med god tid til at drikke kaffe/the, spise kage, og gå rundt og se de mange billedplancher.