Valget handler om velfærd

10. maj 2019, 12:50
Anne Paulin

Folketingsvalget d. 5. juni handler om, hvad det er for et velfærdssamfund vi vil have i fremtiden. Vi ved, at der bliver flere ældre og flere børn i de kommende år. Begge dele er jo sådan set positivt – vi lever længere, og folk får flere børn.

Men tilbage står spørgsmålet om, hvad det er for en omsorg vores små børn og ældre med behov for pleje skal møde i fremtiden.

De seneste år har vi set en tendens til, at der mange steder mangler tid og hænder. Der mangler voksne i børnehaver og vuggestuer, og der mangler tid ude hos fru Hansen, når SOSU-assistenten kigger forbi. En rapport fra Ældresagen konkluderede tidligere på året, at 73.000 ældre ikke får den hjælp, de har behov for grundet besparelserne i hjemmeplejen. Det er ikke godt nok.

I Socialdemokratiet vil vi investere i vores velfærd, så flere børn og ældre ikke betyder en forringet kvalitet, men at pengene følger med befolkningsudviklingen.

Det kan godt lade sig gøre inden for det økonomiske råderum der er tilstede i dansk økonomi, men er naturligvis et spørgsmål om prioriteringer, hvor der ikke også kan være råd til f.eks. at give topskattelettelser.

Socialdemokratiet vælger at prioritere velfærd. For os er det vigtigt, at vi kan se os selv og hinanden i øjnene, når vi afleverer vores børn i børnehaven, eller siger på gensyn til vores bedstemor på plejehjemmet. Det kræver, at der er en ordentlig kvalitet og tid til, at dygtige medarbejdere kan udføre deres opgaver.

Lars Løkke Rasmussen har på dag 2 i valgkampen meldt ud, at nu vil Venstre bruge flere penge på velfærd. Det er naturligvis aldrig for sent at blive klogere, men det ville være at foretrække om Løkke havde gjort alvor af snakken de seneste fire år i Statsministeriet, hvor velfærden er blevet underfinansieret med 5 mia. kr.

Derfor handler folketingsvalget den 5. juni om, hvorvidt vi skal blive ved med at underfinansiere vores velfærd, eller sikre, at der også er et stærkt velfærdssamfund om 10, 20 og 30 år. I Socialdemokratiet er vi ikke i tvivl. Vi vælger velfærd.