Hjerl Hede - en moderne arbejdsplads

16. maj 2019, 14:22
11 nye lam er de sidst tilkomne til familien Hjerl Hede, som Uffe Sckerl er daglig leder for. Foto: Henrik Bagge

Med 20 meter lange vinger på den gamle stubmølle har Hjerl Hede nu sat punktum for fire års restaurering.

Det har taget fire mand cirka en måned at lave de 20 meter lange vinger i douglastræ fra skovene ved Silkeborg, mens selve monteringen blev klaret på to-tre timer trods hagl, regn og vind.

Dermed vil stubmøllen kunne dreje sine nye, smukke vinger til fornøjelse for alle, når sommerlevendegørelsen på Hjerl Hede i år åbner den 29. juni.

Ingen ville støtte

Restaureringen af stubmøllen har været en sejtrækker. I alt fire år har projektet været undervejs, og det skyldes først og fremmest, at frilandsmuseet har været nødt til at tage arbejdet i små bidder, da der ikke var nogen fonde, der fandt det relevant at støtte det historiske restaureringsprojekt.

Og en egenfinansiering på i alt 1,5 millioner kroner kunne man altså ikke bare lige sådan finde i ét hug på budgettet, så derfor er det altså først blevet i sommeren 2019, at turisterne kan komme til at nyde den seneste opdatering af den smukke, gamle mølle fra 1778.

»Kludesejleren«, som er stubmøllens øgenavn på grund af de store lærredssejl, den normalt er iklædt, er Hjerl Hedes vartegn, men den er kun en af 45-50 bygninger, som daglig leder Uffe Sckerl har ansvaret for på de cirka 20 hektar jord, som udgør frilandsmuseet. Men det er han bestemt ikke ene om.

En moderne arbejdsplads

Hjerl Hede er faktisk en moderne arbejdsplads, der aldrig ligger stille og fast beskæftiger 16-20 mand alt efter spidsbelastningsperioder.

Uffe Sckerl selv er oprindeligt smed og har da også stadig ansvaret for stedets gamle damplokomotiv, men siden 2013 er han også daglig leder og personalechef.

Derfor ved han alt om, hvem der kommer og går i løbet af en sæson, og mens han har mange byggemøder i forbindelse med restaureringsarbejde forår og efterår, foregår den daglige kontakt med stedets egne medarbejdere, der tit også har flere hatte på ligesom Uffe.

Tømreren er også bødker, pedellen er også murer, og så er der gartner, maler og dyrepassere, der kerer sig om får, geder, stude, køer, heste, grise, gæs, høns og minsandten også bier.

Så der er et pænt rend af folk på frilandsmuseet, og det passer den daglige leder godt.

- Du ved aldrig, hvad morgendagen bringer. Det kan jeg godt lide, og jeg ville gerne, hvis jeg kunne få lov at blive her resten af mit arbejdsliv. Og skulle jeg blive pensioneret, bliver jeg nok frivillig herude, griner Uffe Sckerl.

Stranden er en konkurrent

Men dertil er der også museumsassistent, der beskæftiger sig med research og arkivering, en formidlingsinspektør, en museumsinspektør, et par projektansatte, en der sørger for skoletjeneste, rengøringsfolk og en lang række frivillige og ungarbejdere gennem sommeren.

Og så er der Ulla Barrit Nielsen, som står for markedsføring og er butiksleder.

Sidste år talte hun omkring 70.000 gæster, og det var i den lave ende af normalen ifølge Ulla Barrit Nielsen.

- Stranden er vores største konkurrent, og når vi rammer 30 grader som sidste sommer, er det for varmt til Hjerl Hede, der ligger i en gryde.