Verdens dyreste garn

Hjemmestrikkede sokker i julegave har lige fået en helt ny betydning

22. maj 2019, 11:37
Nina Guldhammer med den nøgle vicuña-garn, som hun for sjov har fået hjem i butikken. Den koster den nette sum af 2250 kroner per nøgle. Foto: Jesper Sørensen

Stoholm Nina Guldhammer fra Si-Ki Garn & Helse kan til butikkens treårs fødselsdag præsentere verdens dyreste garn.

Og med det menes ikke, at hun har slået håret ud og fået Dennis Knudsen til at sætte frisuren, selv om den også ser dyr ud.

Nej, Nina har simpelthen erhvervet sig en nøgle af verdens mest kostbare strikkegarn, som bærer navnet vicuña-uld og koster den nette sum af 35.000 kroner per kilo!

Peruviansk luksusstrik

En vicuña er en lama-art fra Andesbjergene, som leverer en helt ekstremt blød uld, som er meget eftertragtet, men også meget svær at tilvejebringe.

Selv om den var truet af udrydning, da den i 1974 blev fredet, er det nu ikke grunden til, at dens uld er så bekostelig.

Bestanden har det fint i dag, men den er for det første vildtlevende, hvilket i sagens natur gør det vanskeligt at lokke en nøgle garn af den.

Dertil kommer, at det lille kameldyr ikke ligefrem pukler for at følge med efterspørgslen. Det tager den nemlig tre år at gro sit hår langt nok til, at det igen kan klippes.

For 5000 kroner sokker

Det er grunden til, at den ene nøgle vicuña-garn, som Nina foreløbig har i butikken, koster 2250 kroner. Og det er også grunden til, at man skal forudbestille, hvis man skal bruge flere nøgler.

Og inden man lover alle børnebørnene hjemmestrikkede vicuña-sokker i julegave, kan det måske også være nyttigt at vide, at et enkelt par strømper altså vil løbe op i omegnen af 5000 kroner.