Rødspætter hører sommer til

Når Frank Kudal fra Mønsted Kro skal give sit bud på det bedste sommermåltid, så er der ikke meget slinger i valsen:

09. juli 2012, 15:10
At sætte sig til bordet med en helstegt rødspætte med kartofter og persillesovs - og med et godt glas skummende øl til - det er sommermad for krofatter på Mønsted Kro

 - Det skal da være en rødspætte - med nye kartofler, persillesovs og citron. Så bliver det ikke meget bedre, siger kro-værten i Mønsted.

Men på kroen er der ellers ikke den store forskel på årstiderne, når vi taler retter på menukortet:

- På en kro som den her skal det være traditionelt. Vi plejer at sige, at vi serverer mormor-mad her på Mønsted Kro. Fordi det er den mad, der bliver efterspurgt. Vi kan godt lide at lave det med et lille twist, men der skal ikke være den store revolution på vores mad, siger Frank Kudal.

Han har prøvet at sætte ting på menukortet, som ikke var helt typiske for en gammel dansk kro. Og det holdt ikke. Det er som om, at en gammel dansk kro også skal servere gammeldags mad. Og det gælder både unge og ældre kunder. Alle efterspørger mormor-maden. Og det gælder også til selskaber. Det er næsten altid de samme gedigne klassikere, der er på programmet:

- Når folk holder selskab om sommeren, så foreslår jeg ofte, at vi laver nogle friske grønsager i stedet for waldorfsalat. Men nej, det skal være, som traditionerne foreskriver. Og det forstår man jo egentlig også godt, siger kro-fatter fra Mønsted. Mormor-mad betyder blandt andet, at der skal være masser af kartofler og masser af sovs - og at sovsen skal hænge ved.

Udover helstegte rødspætter, så er Frank også glad for havkat og kogt laks. Men også kylling synes han er en dejlig sommerspise:

- Om sommeren har man ikke lyst til noget, der falder alt for tungt, siger Frank Kudal. Og tingene smager jo altså bedst, når de er i sæson, lyder det fra kro-fatter i Mønsted, der begræder, at der ikke er flere gamle kroer tilbage:

- Det gik op for mig den anden dag, at vi er den eneste kro tilbage på hovedvejen mellem Grenå og Vesterhavet. Det er da alligevel utroligt, lyder det fra kroværten i Mønsted.

.