Det bli´r i familien

Far og søn går og ruger over, om det snart er tid til et generationsskifte hos tømrerfirmaet Kjeld Thomsen

05. juli 2019, 09:01
Far Kjeld Thomsen og søn Emil har det indimellem oppe at vende, om Emil eventuelt skal overtage firmaet på Birkesøvej 11 i Gammelstrup, hvor de her befinder sig under en af de overdækkede terrasser, som firmaet laver mange af. Foto: Henrik Bagge

Gammelstrup Halvtag - nyt tag - i det hele taget.

Det friske slogan tilhører tømrer- og snedkerfirmaet Kjeld Thomsen i Gammelstrup, og det indkapsler meget godt, hvad det er, den lille enkeltmandsvirksomhed tilbyder.

Ikke at man kun gør det udi at give folk tag over hovedet, men det er typisk, når man skal have skiftet tag, vinduer og døre eller have bygget en terrasse eller carport, at man ringer til Kjeld Thomsen.

Der er med andre ord tale om godt, gammeldags tømrerarbejde som det, man forbandt med faget, da Kjeld Thomsen etablerede sig som selvstændig i 1979.

Og som sådan har Kjeld Thomsen altså fået et arbejdsliv til at hænge godt sammen i 40 år.

Senior og søn

Men han er ikke alene i firmaet. For fire år siden udlærte han selv sin søn, Emil, som nu er 26 og svend hos sin far.

Tilsammen udgør senior og søn hele firmaet, og de har indimellem dage, hvor de går og snakker om, hvornår Emil skal overtage firmaet. Hvis han overhovedet skal.

Kjeld nærmer sig de 65, men er stadig i fuldt vigør.

- Jeg fortsætter i hvert fald, til jeg er 66, så må vi se, hvor meget krudt, der er tilbage, siger Kjeld.

- Vi går og snakker meget om det, men vi kan ikke rigtig blive enige, supplerer Emil.

- Jo, det skal vi nok blive, men det kan være svært at have sådan en bette virksomhed, siger Kjeld.

Emils drøm er også at få mere volumen i firmaets byggeri, flere og større huse, og ikke mindst at det er nybyggeri.

- Det er sådan noget, jeg gerne vil ud i, men han mener jo, at han er for gammel til at komme ud i sådan et marked med at bygge nogle huse og prøve at sælge dem, men det er det, jeg gerne vil, siger Emil beslutsomt og tegner dermed kontrasten op mellem de to generationer Thomsen.

Har prøvet noget større

Det er nu ikke, fordi Kjeld Thomsen ikke selv har prøvet at bygge huse. For år tilbage var han sådan stillet, at han med én bror, der havde murerforretning, og en anden bror, der var smed, var del af et fint lille, lukket kredsløb, der til sammen kunne levere færdige huse til folket. Men de to andre har begge trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

- Det er tit sådan, at folk først henvender sig til en murer, hvis de skal have bygget hus, så der mangler jeg det netværk nu. Men det er nok rigtigt, som Emil siger, at man så skal gøre noget mere ved sin markedsføring som for eksempel at få lavet et udstillingshus eller gøre lidt mere for at blive underentreprenør, siger Kjeld Thomsen.

Men det betyder ikke, at de mangler noget at lave. Mange tømrerfirmaer af tilsvarende størrelse er netop underentreprenører på større projekter og har ikke nødvendigvis tid til at tage sig af de klassiske tømreropgaver, i hvert fald ikke lige med det samme. Og så bliver det tit Kjeld Thomsen, man ringer til, hvis man skal have skiftet tag, vinduer og døre, eller konen måske har bestilt en overdækket terrasse.

Og så kommer de i øvrigt også udenbys en gang imellem med blandt andet noget sommerhusbyggeri lige fra Hvide Sande til Ebeltoft.

Næste skud på stammen

Lige nu går de med et fint projekt med totalrenovering af en ældre ejendom et lille stykke henne ad vejen i Gammelstrup.

- Men jeg synes ikke, det bliver ved med at være lige sjovt at skulle op på sådan nogle gamle lofter fyldt med spindelvæv. Så vil jeg hellere arbejde med noget, der er nyt hele vejen igennem, siger Emil, der dog aldrig har været i tvivl om, at han skulle følge i faderens fodspor.

- Allerede da han var 10 år gammel, snakkede han om at han ville bygge et træhus omme i haven, som vi kunne flytte om i, og så ville han overtage det her, griner Kjeld Thomsen.

Og skulle det komme så vidt, så har næste skud på tømrerstammen allerede meldt sig.

Emils nevø, der går i 8. klasse, har allerede afsløret, at han drømmer om at komme i tømrerlære hos onkel Emil.