Sødsuppe er en herlig dansk ret

Det er sommer, det er sol, og det er søndag på Grønhøj Kro

14. juli 2019, 06:49
På tivoli-pladsen finder man blandt andre den lokale Chano Abel Pedersen, der har fået ansvaret for skydeteltet, hvor man får 12 skud for 30 kroner og muligheden for at vinde en blomst eller bamse til sin markedskæreste. Foto: Henrik Bagge

Grønhøj Det er med nostalgi og hygge i højsædet, at Grønhøj Kro, Dahlgårds Tivoli og Veteranbilmadammerne siden den 2. juni har budt velkommen til »Sommersøndage« med veterankøretøjer, tivoli, markedsstemning, foredrag og musik på arealerne omkring Grønhøj Kro.

Den gode nyhed er, at »Sommersøndage« fortsætter hele juli og august måned ud, og Gregers Laigaard fra Grønhøj Kro kan foreløbig notere sig en gedigen succes med arrangementerne, som langt over 1000 mennesker indtil videre har været forbi.

Morten Korch i kulissen

Og så er »Sommersøndage« selvfølgelig også en kærkommen lejlighed til at slå et slag forbi det Morten Korch-museum, som Grønhøj Kro også rummer.

Her er en hel staldbygning indrettet med effekter, der kunne have været en del af kulissen i en af de mange filmatiseringer af Morten Korch-bøger om hjemvendte sønner fra Amerika og kampen om den fædrene gård.

En rød Volvo 350 Boxer præsenteres som »den store traktor, som Poul Reichardt købte, da han skulle starte maskinstation i filmen »Der brænder en ild«, og en rød MGB-sportsvogn er den, »skurken Torben kørte i i filmen »Kampen om Næsbygaard«.

Folkelig og miskendt

Stedet bugner af gamle radioer, knallerter, biler, traktorer, hestevogne og brandbiler, og det rummer også en fin fortælling i flere afsnit om den store, men ofte miskendte og latterliggjorte forfatter, der ved sin 60 års fødselsdag i 1936 blev udnævnt til Ridder af Dannebrog og faktisk allerede da var millionær på sit forfatterskab.

»De røde heste« fra 1950 var den første Morten Korch-filmatisering og har stadig danmarksrekorden med 2,3 millioner solgte biografbilletter.

Det mildnede dog ikke det litterære etablissement, der nedsættende omtalte hans forfatterskab som »sødsuppe«, hvilket fik Morten Korch til at replicere:

»Sødsuppe er en herlig dansk ret.«