Farvel til populær præst

Fuld Vestfjends-kirke tog - efter ti år - afsked med Caspar Wenzel Tornøe

02. august 2019, 08:03
1 af 3 Der var hjertelige håndtryk til Caspar Wenzel Tornøe, da han sagde farvel til Vestfjends. Foto: Britta Kristiansen
2 af 3 Der var Cava og kransekage foran Vroue Kirke søndag efter højmessen. Foto: Britta Kristiansen
3 af 3 Formand for menighedsrådet i Fly, Turi Roslund, siger farvel til præsten i Vroue Kirke. Foto: Britta Kristiansen

VESTFJENDS Organisten spillede meget passende »Time to say goodbye« (tid til at sige farvel) som postludium søndag formiddag i Vroue Kirke.

For det var netop tiden til at sige farvel.

Sognepræst Caspar Wenzel Tornøe holdt sin sidste højmesse, sin sidste gudstjeneste i Fjends. På søndag tiltræder han valgmenigheden i Holstebro.

- Det er faktisk utroligt, at man kan komme til et sted, hvor man ingen kender, hvor man hverken har familie eller venner - og så alligevel føler sig hjemme. Sådan har det været med mig i Vestfjends. Og jeg er taknemlig for, at jeg blev taget så godt imod. Og det var helt rigtigt dengang for ti år siden at komme til Vestjylland. Det kan jeg jo se nu, hvor jeg rejser endnu længere vest på, sagde Caspar Wenzel Tornøe fra prædikestolen.

Han fortalte også, at han dagen forinden havde mødt en af sine tidligere konfirmander i Brugsen i Sjørup:

Ikke på pension

- Jeg fortalte ham så, at jeg her dagen efter skulle holde min sidste gudstjeneste. Og så sagde han: Jamen, så ønsker jeg dig en rigtig god pensionist-tilværelse!

- Jeg ved ikke, om han troede, at jeg var så rig eller så gammel, at jeg kunne stoppe nu. Men som 43-årig mener jeg nu, at det er for tidligt med pensionen, sagde præsten til stor morskab for en fyldt Vroue Kirke.

Vroue Kirke var valgt som kirke til afskeds-gudstjenesten, fordi der i forvejen var planlagt gudstjeneste her - og fordi præsten nogle få dage endnu bor i præstegården i kirkens nærhed.

Efter højmessen var der Cava, kransekage og en lille reception i solskinnet. Der blev delt mange håndtryk og kram ud til den populære præst, der har været i Vestfjends i næsten præcis ti år.

Senere blev der taget afsked under mere private former med menighedsrådet som vært.

Fra prædikestolen talte præsten blandt andet om forsoning. Om at forsone sig med virkeligheden. Om at gå i kirke for at fejre forsoningen.

Og virkeligheden her var altså, at det var Caspar Wenzel Tornøe’s sidste prædiken i Vestfjends, før han går fra land-præst til by-præst i Holstebro.