Fra Holland til Hjarbæk Fjord for musikfestival

Hollandsk par rejser gerne langt efter den gode musik

08. august 2019, 06:47
1 af 2 Marleen de Dreu og Bouke Postma kommer hvert år fra Holland for at være publikum til Kammermusikfestival ved Hjarbæk Fjord. Her fotograferet ved Taarup Kirke. Foto: Britta Kristiansen
2 af 2 Som sædvanlig sad de to hollændere på første række mandag aften i Taarup Kirke. Foto: Jan Vestergaard

MUSIK En hollandsk bil har de seneste år holdt ved hver eneste koncert i kammermusik-festivalen ved Hjarbæk Fjord. Og det er der en helt særlig grund til.

Et hollandsk par har nemlig været publikum til samtlige koncerter i den klassiske festival de seneste år.

- Vi opdagede festivalen ved et tilfælde. Vi var på ferie her i Danmark og lå i campingvogn i Viborg. En dag var vi på turistkontoret for at se, hvad der mon skete her på egnen. Og her så vi så, at der skulle være en gratis Bach-koncert i Kvols Kirke. Den tog vi til. Og så var vi solgt, siger Marleen de Dreu, da Fjends Folkeblad møder de to hollændere efter den sidste koncert i årets festival.

Tilbage hvert år

Siden dengang er de kommet hvert eneste år og tager til alle koncerter. I år var de således i syv forskellige kirker til otte koncerter.

Sidste år var de tre uger i Danmark, så da blev det til meget andet end musikfestival - men i år kom de kun for musikken. Og parret er overvældet over niveauet i festivalen ved Hjarbæk Fjord.

- Der er en helt utrolig entusiasme fra musikerne. Instrumenterne taler sammen og det samme gør musikerne - med kropssprog. Det er simpelthen enestående, siger Marleen.

Hun har ofte tårer i øjnene, når musikken spiller. Fordi det er så bevægende. Fordi hun kan føle og mærke musikken.

Smukke kirker

Bouke Postma fortæller, at de også er begejstrede for at se de mange forskellige kirker, som festivalen bruger undervejs. Det giver noget særligt til hver enkelt koncert, at den bliver spillet i en kirke.

En time før hver koncert kommer Marleen og Bouke til kirken og sætter sig på første række, hvis det er muligt.

- Jeg vil kunne se musikernes ansigter. Ansigtsmimikken siger så meget, når musikken spiller, siger Marleen.

Hun har blandt andet læst bøger om Bach - og også om et af de stykker, som blev spillet i år. Hun har altid haft en forkærlighed for Bach.

- Musikerne er meget generøse. De er utroligt dygtige og giver så meget af sig selv. Det er stort at kunne høre så flot musik i virkeligheden - og så endda ganske gratis, siger Bouke.

Parret har aldrig fundet en tilsvarende festival i Holland. Og det generer dem ikke at køre til Hjarbæk Fjord-egnen for at opleve det. Det gør de gerne, for de vil for alt i verden ikke undvære de smukke koncerter. Og til næste år kommer de igen.