Musikkens Laudrup’er i lokalområdet

Dygtige musikere kommer igen og igen for at dele musikken

07. august 2019, 06:50
Havde det været fodbold, så var det på linje med Laudrup, når de dygtige musikere spiller i lokalområdet. Foto: Jan Vestergaard

hjarbæk Gåsehud på en varm sommeraften. Det er ikke ualmindeligt, når man er med på en lytter til Kammermusikfestival ved Hjarbæk Fjord.

Igen i år havde de lokale fra Knudby og de dygtige musikere fra København formået at sætte en imponerende klassisk musikfestival op.

Denne gang besøgte man hele syv kirker og gav i alt otte koncerter.

Lyt til historie

Fjends Folkeblads medarbejder nåede to koncerter i løbet af de fire dage - lørdag aften i Lundø Kirke og mandag aften i Taarup Kirke.

Og begge koncerter gjorde et stort indtryk.

Jeg har ikke forstand på klassisk musik - men jeg har forstand på, når noget lyder smukt eller fortæller en stor historie.

Lørdag aften var det især et stykke musik af Shostakovich, der brændte sig fast. Og det var ikke et let stykke musik at lytte til. Men det er også musik, der er skrevet i kølvandet på alle de rædsler, som mange russere var ude for i de to verdenskrige.

Det var musik, der fortalte en historie om megen smerte - men også med små bidder af håb og måske endda lykke. Det er sådan noget, som klassisk musik kan fortælle.

Fra en anden tid

I Taarup Kirke var det blandt andet musik af Bach - hans Brandenburg Koncert nummer 4 og 6, der slog benene væk under mig.

Bare ved at sidde at lytte, var jeg pludselig i min fantasi på Versailles-slottet nær Paris. Et sted, hvor Bach’s musik helt sikkert blev spillet ofte tilbage i tiden.

Det er stor musik, der fortæller en historie om en anden tid. Jeg kunne se for mig de fornemme damer og ditto herrer. Men jeg kunne også se de små, mørke gange, hvor fattige tjenestefolk prøvede at hutle sig igennem.

Og det er min erfaring, at klassisk musik kan sådan noget - åbne op for billeder, som man slet ikke havde forestillet sig på forhånd.

Nogle af Danmarks bedste

De dygtige musikere fra København, der til daglig spiller i blandt andet DR’s Symfoniorkester og Det Kongelige Kapel, er ligesom musikkens Laudrup’er.

De er nogle af Danmarks bedste til klassisk musik. De har spillet i de fineste koncertsale - og alligevel har de hver sommer lyst til at komme til Hjarbæk Fjord og bruge nogle dage på gratis koncerter i de lokale kirker.

Musikerne bliver indkvarteret privat hos lokale familier i Knudby og omegn. I år havde man base i Kvols Forsamlingshus, hvor frivillige lavede mad til musikerne.

Det er virkelig imponerende, at man på denne egn kan byde på topklasse-musik sommer efter sommer. Og veksler mellem kirkerne, så endnu flere kan få glæde af musikken.

Og år efter år er der fulde kirker. Mandag aften i Taarup Kirke var der godt og vel fuld hus - og folk gik derfra med store smil og udbrød:

- Hvor var det godt!