Ballerne strammes hos Staby-Rønbjerg Maskinstation

Det er gået stærkt for Torben og Rune, der i år har haft maskinstation i fem år

15. august 2019, 08:41
1 af 3 Torben Nørgaard og Staby-Rønbjerg Maskinstations seneste investering er denne Krone Big Pack ballepresser til 1,3 millioner kroner, der presser ballerne stenhårdt og lige i den størrelse, varmeværkerne foretrækker det. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Hos Staby-Rønbjerg Maskinstation er de faktisk lige nok til at stille et fodboldhold, idet Jens Peter Mikkelsen i forgrunden er en af i alt 11, der møder ind i Kjeldbjerg hver morgen. Det har de nu ingen planer om, men der har været snak om at lave et hold til skumhåndbold i Stoholm. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 - Tingene er kommet til os lidt af sig selv med nye arbejdsområder hele tiden, siger Torben Nørgaard foran den ene af to lastbiler, der i fast rutefart leverer gylle til Iglsø Agro og Biogas A/S. Foto: Henrik Bagge

KJELDBJERG - Vi har sådan set nok at lave, konstaterer Torben Nørgaard tørt efter i overskrifter at have rendt igennem, hvad de egentlig går og roder med ude på Staby-Rønbjerg Maskinstation. Som i øvrigt har hjemme i Kjeldbjerg.

43-årige Torben Nørgaard og den jævnaldrende Rune Lund, begge bosiddende med deres respektive familier i nærheden af Stoholm, havde i 2014 begge arbejdet i nogle år hos Rønbjerg Maskinstation og var begyndt at snakke om, at de godt kunne tænke sig at blive selvstændige sammen.

De tilbød først deres arbejdsgivere på Rønbjerg Maskinstation, Jens Peter Poulsen og Jørgen Fly, at overtage biksen, men de var ikke klar til at afhænde endnu.

I stedet endte de med at overtage Staby Maskinstation vest for Ulfborg, der pludselig blev sat til salg, men den kontrakt var dårligt nok underskrevet, inden Jens Peter Poulsen kom på andre tanker og alligevel godt ville af med sin andel af Rønbjerg Maskinstation.

Har ikke fortrudt

På den måde endte de to initiativrige, unge mænd pludselig med to maskinstationer og favnen fuld, men det har nu på intet tidspunkt slået benene væk under dem.

- Det var godt, at vi tog springet. Vi er begge rigtig glade for det, vi laver og har med at gøre, og alle virker til at være tilpasse, siger Torben Nørgaard, der endnu aldrig har måttet søge folk til firmaet.

Staby-afdelingen beskæftiger syv mand inklusive en kørselsleder, og her i Kjeldbjerg er de 11 mand inklusive Jørgen Fly, der stadig har andel i Rønbjerg-delen af firmaet.

Ude og hjemme

Torben Nørgaard kører meget ude i marken og laver lidt kontor, mens Rune Lund laver meget kontor og kører lidt ude.

Det er sådan fordelingen er blevet, men det var ikke planen for fem år siden, da de begge havde svært ved at se sig selv forlade det lune traktorsæde.

Aftalen var derfor fra starten, at det skulle holdes på et overskueligt niveau og i hvert fald ikke blive større, end at de begge kunne blive ved med at komme i marken.

Det kan de så også, men der var næppe nogen af dem, der havde forestillet sig de vækstrater, firmaet har oplevet.

- Det er gået meget stærkt på de få år, og siden vi startede i 2014 har vi nok fordoblet vores omsætning, anslår Torben Nørgaard uden at tabe vejret ved tanken om det.

- Tingene er jo kommet til os lidt af sig selv med nye arbejdsområder hele tiden, siger han med udsigt til den ene af to lastbiler, der nu også er en del af maskinparken hos Staby-Rønbjerg Maskinstation.

Sikke noget gylle

Lastbilerne kom på tale, da Iglsø Agro og Biogas A/S åbnede i nabolaget i 2018.

- De henvendte sig til os og spurgte, om vi ville købe en lastbil, for de havde en del landmænd omkring sig, der fast skulle til at levere gylle ind til værket. Men der gik jo ikke ret længe, inden den ene lastbil ikke kunne følge med længere, så vi købte en mere her i foråret, siger Torben Nørgaard.

Den ene lastbil kører fuldtid, den anden omkring halvtid, men hvis anlægget i Iglsø får lov at udvide, som der er søgt om, kommer de nok begge til at køre fuldtid, spår Torben Nørgaard.

Stenhårde baller

Gyllekørsel (man har også fem gyllevogne) og grovfodersnitning med to snitte-hold er firmaets største aktiviteter.

Men også høsten fylder godt i ordrebogen, og nyeste legetøj i maskinparken er en splinterny Krone Big Pack 1290 HDP XC ballepresser med vogn og op til 20 procent højere kapacitet med en særligt høj presningsgrad, der gør ballerne både tungere og stenhårde. Den er med integreret snitter, og ballestørrelsen er 90x120 centimeter.

- Det er den størrelse, de gerne vil have på varmeværkerne, siger Torben Nørgaard og afslører, at den nye investering løber op i 1,3 millioner kroner.

- Så den skal gerne ud at køre lidt, griner han.